Udland

Smertestillende medicin vækker bekymring i Danmark - i USA har det skabt krise

Den forventede levealder i USA falder i et tempo ikke set siden 1. verdenskrig. En stærkt medvirkende årsag er opioidkrisen, der hærger landet.

For tusindvis af amerikanere begyndte det med Oxycodon.

Det er en af de største fejltagelser i moderne medicin

David Keller, tidligere direktør for FDA

Et smertestillende præparat, der dagligt bliver brugt forsvarligt på hospitaler og til kronisk syge patienter.

Men også et præparat, der bliver set som startskuddet på den opioidkrise, som hver dag dræber 130 personer i USA.

Det er en person hvert 11. minut.

I Danmark slår læger og politikere nu alarm over den udstrakte brug af Oxycodon i behandlingen af patienter, der bliver udskrevet fra sygehuse i hovedstadsområdet.

- Jeg synes, det er bekymrende, og nu vil jeg holde øje med udviklingen, siger Karsten Skawbo-Jensen (K), medlem af regionsrådet, til TV 2.

I USA går historien tilbage til 1990’erne.

Det er en historie om aggressiv markedsføring, om myndighedernes svigt, om grådige læger og om små samfund over hele USA, som bukkede under for fristelsen.

Retslæger på overarbejde

Det er også en historie om en epidemi, der for nogen amerikanere slutter i retslægen Jennie Duvals kølerum.

Hun arbejder i Concord, Massachusetts. Alle mistænkelige eller unaturlige dødsfald i området ender foran hende.

Hendes fagforening anbefaler, at retslæger maksimalt foretager 250 obduktioner om året. Jennie Duval har foretaget mere end 300 de seneste fem år – siden epidemien for alvor tog fat.

- Der findes mange fordomme om opioidkrisen. En af dem er, at ”det ikke kan ske for mig.” Men de folk, som ender hos mig, kommer fra alle slags familier. Det er ældre, midaldrende, unge mænd og kvinder. De er fra alle socioøkonomiske baggrunde. Opioidkrisen diskriminerer ikke, siger Jennie Duval.

En national nødsituation i USA

I 2015 døde 52.000 amerikanere som følge af en opioidrelateret overdosis.

I 2016 var det 63.000.

Og i 2017 var det steget til 70.000.

Der er endnu ikke noget samlet tal for 2018, men meget tyder på en fortsat stigning.

- Det er en af de største fejltagelser i moderne medicin, konkluderede David Kessler, den tidligere chef for amerikanske FDA (som svarer til den danske lægemiddelstyrelse, red.), i et interview tilbage i 2016, hvor krisens omfang for alvor blev tydelig.

Præsident Trump har siden erklæret opioidepidemien for en national nødsituation, som kræver omfattende handling.

Som det eneste vestlige land har USA oplevet et fald i den gennemsnitlige levealder over de seneste tre år – et fald der forbindes direkte med opioid-epidemien, som statistisk dræber flest yngre amerikanere.

Aggressiv markedsføring og grådige læger

USA kæmper stadig mod en epidemi, der har sit udspring i midten af 1990’erne med en aggressiv markedsføringskampagne fra den amerikanske medicinalvirksomhed Purdue.

Virksomheden havde udviklet OxyContin – en smertestillende pille baseret på Oxycodon.

De markedsførte den som det bedste middel mod smerte på markedet. Markedsføringen inkluderede blandt andet en salgsvideo, som ikke var godkendt af sundhedsmyndighederne, der blev sendt til mere end 15.000 læger.

Virksomheden arrangerede konferencer om smertelindring og sendte et netværk af sælgere ud i landet.

Særligt udvalgte læger blev betalt store summer for at tale risikoen for afhængighed ned.

Og de lykkedes med at overbevise FDA – den amerikanske lægemiddelstyrelse – om, at pillerne skulle kunne udskrives som almindelig receptpligtig smertestillende medicin.

Tidligere havde den slags præparater blot være givet som smertelindring til kræftsyge, som ikke havde langt igen.

Narkohandlere i hvide kitler

Amerikanske læger begyndte at udskrive recepter på store mængder af OxyContin.

Rygproblemer? OxyContin kan give dig livet tilbage, som datidens reklamer lovede. Det samme med smerter efter en mindre operation eller en hvilken som helst anden dårligdom, som krævede smertelindring.

Nogle læger så ligefrem en god forretning og drev deciderede ’pille-møller’, hvor almindelige borgere kunne komme ind, erklære sig ramt af for eksempel rygsmerter, og på få sekunder få udskrevet en recept på OxyContin.

Narkohandlere i hvide kitler, som journalisten Chris McGreal beskriver dem i bogen ”American Overdose.”

OxyContin var en milliardforretning. Ikke alene for medicinalvirksomheden Purdue, men også for læger, apoteker og mellemmænd, der handlede i OxyContin på gadeplan. Et sort marked blomstrede op. OxyContin var blevet allemandseje.

Hillbilly Heroin

Især i mindre byer i fattigere dele af USA tog epidemien fat. En hurtig lindring fra hverdagens skavanker. Fabriksarbejdere og minearbejdere tog rutinemæssigt OxyContin for at komme igennem arbejdsdagene. Pillerne fik hurtigt kælenavnet ”Hillbilly Heroin.”

Først mange år senere blev advarslerne hørt, og medicinen reguleret. Der var det allerede for sent.

Den stærkeste og mest vanedannende medicin, der nogensinde er blevet udskrevet som vanligt smertestillende medicin, havde taget hold i amerikanerne.

I dag, 20 år senere, indtager USA 80 procent af verdens receptpligtige smertestillende medicin. Til trods for, at landet blot udgør fem procent af verdens befolkning.

Og for mange har afhængigheden af Oxydon-baserede smertestillende ført til langt værre narkotikamisbrug.

Når læger lukkede i for recepterne eller jagten på et større sus blev for fristende, var skridtet til stærkere opioider som heroin eller fentanyl ikke langt.

Fentanyl er den store dræber

Forbruget af de to slags narkotika er eksploderet i USA. Det samme er antallet af overdoser.

Det er især fentanyl, som i dag er den store dræber. Et opioid, som er 50-100 gange stærkere end heroin. Et kvart milligram kan være dødeligt. Narkotikummet kommer enten med post fra Kina eller bliver smuglet over grænserne.

Når du er høj, er alt andet ligegyldigt. Du kan sove på gaden, det gør ingenting.

Janine Demeris, misbruger

Fentanyl er både lettilgængeligt og billigt.

Fentanyl dræbte også Janine Demeris’ mand.

Hun bor i Manchester, Massachusetts. 20 minutter i bil fra retslægen Jennie Duvals kontor i kælderen under hospitalet i Concord.

Janine Demeris begyndte selv først at tage piller og siden stærkere narko efter en depression for en række år siden. Det blev begyndelsen på et langvarigt misbrug for både hende selv og hendes mand.

- Når du er høj, er alt andet ligegyldigt. Du kan sove på gaden, det gør ingenting. Men når det er ude af kroppen, som nu, så er du helt færdig. Det er der, at virkeligheden går op for dig. Selvforagten, selvhadet, siger hun.

Abstinenserne sidder i kroppen. Hun ryster svagt. Hun prøver at komme ud af sit misbrug og har derfor netop indfundet sig på den lokale brandstation for at få hjælp.

Sidste år døde hendes mand af en overdosis. De havde været sammen i 16 år.

Retslægen møder ofrene hver dag

En af brandmændene, som taler med hende, er Ryan Caschin. Han har snart været ren i 12 år.

- Jeg tog alt, hvad jeg kunne komme i nærheden af. Jeg takker hver dag Gud for, at fentanyl endnu ikke var kommet hertil dengang.

Tidligere på dagen har samme hold af brandfolk – som i USA også fungerer som redningsfolk – været ude for genoplive en 52-årig mand, som havde taget en overdosis.

Manden bor på en villavej i udkanten af Manchester. Indsatslederen fortæller, at de også blev kaldt ud til samme adresse for en uge siden. Samme mand. Også en overdosis. Han overlevede.

Dem som ender hos retslægen Jennie Duval er ikke så heldige.

Hun viser rundt i det sterile rum, hvor hun møder døden hver dag. Går igennem obduktionsprotokollen og beskriver procedurerne. Hun har netop afsluttet dagens anden obduktion.

Dræber flere end bilulykker og skudepisoder

I kølerummet et par meter nede ad gangen venter yderligere kroppe.

- Det hårdeste er samtalerne med familierne, fordi jeg siger det samme gang efter gang: ”Hej, mit navn er Doktor Duval og jeg har netop undersøgt din søn eller datter eller mand eller hustru. Det var desværre fentanyl, som vi troede.

Hun slår opgivende ud med armene.

- Jeg er virkelig træt af at lave de opkald, siger Jennie Duval.

I USA dræber opioidrelaterede overdoser i dag flere amerikanere end både bilulykker og skudepisoder.

I Danmark vil det nu blive undersøgt, hvordan Oxycodon præparater bruges af sygehuse og læger udenfor region Hovedstaden.

En overlæge med erfaring i behandling af misbrug opfordrer til forsigtighed.

- Man bør være forsigtig med at ordinere præparatet til patienter med en misbrugsproblematik, siger overlæge Lene Caspersen, Center for Rusmiddelbehandling i Københavns Kommune, til TV 2.