Udland

Stævning mod minister optrapper striden om Trumps skattepapirer

Sagens hovedpersoner, finansminister Steven Mnuchin (tv) og udvalgsformand Richard Neal fra Repræsentanternes Hus kan - trods uenighederne - stadig hilse på hinanden.

Lovudvalg truer nu den amerikanske finansminister med domstolene, hvis ikke han lader Repræsentanternes Hus få indblik i Trumps skatteforhold.

Det demokratiske flertal i Repræsentanternes Hus sætter nu yderligere magt bag kravet om at få udleveret præsident Donald Trumps skattepapirer.

En af partiets topfolk, Richard Neal, har stævnet både finansminister Steven Mnuchin og lederen af skattevæsenet Charles Rettig for at få adgang til skattepapirerne fra 2013-2018 for både Trump som privatperson og hans forskellige forretningsinteresser.

Richard Neal, der er den demokratiske leder af den magtfulde ’House Ways and Means Committee’, har givet Mnuchin og Rettig en frist til fredag til at udlevere papirerne, hvis de vil undgå en sag ved domstolene, skriver nyhedsbureauet AP.

- Jeg tager dette skridt med stor alvor. Jeg mener, at det er vores bedste mulighed for at få det ønskede materiale udleveret. Jeg håber virkelig, at finansministeriet vil levere det ønskede materiale i løbet af næste uge, så komiteen kan begynde sit arbejde, siger Richard Neal i en erklæring.

Trump siger nej

Striden om Donald Trumps skattepapirer er uforsonlig mellem demokrater og republikanere. Det er første gang i mange år, at en præsident har nægtet at udlevere sine skattepapirer, og det nye demokratiske flertal i Repræsentanternes Hus har gjort det til en mærkesag at få dokumenterne frem i lyset.

Richard Neal, den demokratiske udvalgsformand

Mandag afviste Trumps finansminister Mnuchin igen at udlevere skattepapirerne, fordi han ikke mente Repræsentanternes Hus havde et legitimt krav på at få papirerne udleveret, men blot ønsker at udstille Donald Trump af rent politiske grunde.

En lov fra 1924

Den demokratiske udvalgsformand Richard Neal har krævet papirerne udleveret med henvisning til en gammel lovregel fra 1924. Loven siger, at Kongressen kan få adgang til en borgers skatteoplysninger, hvis det er til brug for lovgivningsarbejdet.

Ifølge Richard Neal er det netop begrundelsen i dette tilfælde. Formålet er nemlig at gennemgå, hvordan skattemyndighederne gennem tiderne har kontrolleret siddende præsidenters skatteoplysninger.

Men den forklaring køber hans republikanske modstandere ikke:

- Anmodningen har udelukkende til formål at få fingre i og offentliggøre en enkelt borgeres skatteoplysninger af rent politiske grunde, siger Kevin Brady, der er republikanernes topmand i ’House Ways and Means Committee’.

De største tab overhovedet

I denne uge offentliggjorde New York Times en del af Donald Trumps skattepapirer fra perioden 1985-1994 – altså længe før Donald Trump gik ind i politik.

Papirerne viser, at Donald Trump i de år sandsynligvis afskrev større tab end nogen anden amerikansk skatteyder og derfor kunne undgå at betale skat i flere år.

Donald Trump har på Twitter kommenteret afsløringen med en bemærkning om, at for ejendomsudviklere som ham selv var skatteafskrivninger nærmest 'en sport'.