Udland

Nyt Brexit-parti står til sejr ved britisk EU-valg

Lederen af det nye Brexitparti står ifølge måling til et kanon valg. Scott Heppell / Ritzau Scanpix

Måling viser vælgerlussing til Theresa Mays konservative parti ved det britiske valg til Europa-Parlamentet.

Det nystiftede britiske Brexitparti, der under ledelse af tidligere Ukip-leder Nigel Farage stiller op til valget til Europa-Parlamentet, står til 34 procent af stemmerne.

Det viser en måling i avisen The Observer.

Premierminister Theresa Mays konservative regeringsparti bliver i målingen fjerdestørst med kun 11 procent af stemmerne, mens Labour står til 21 procent. Dermed viser målingen, at det nye Brexitparti bliver større end de to store partier til sammen, når Europa Parlamentsvalget skal afholdes i Storbritannien 23. maj.

Liberaldemokraterne bliver tredjestørst med 12 procents opbakning, viser målingen. Sidstnævnte har opfordret til, at der holdes en ny folkeafstemning om det britiske medlemskab af EU.

- Det er bemærkelsesværdigt, hvor hurtigt det er gået. Normalt tager det lang tid at starte et nyt parti og slå sit navn fast hos vælgerne, men det er lykkedes Nigel Farage at overhale de etablerede partier på få måneder, siger EU-ekspert Lone Theils til TV 2.

Vælger-tæsk

Både Labour og Konservative fik en syngende lussing af vælgerne ved lokalvalget i England tidligere på måneden. Konservative mistede en fjerdedel af de pladser, partiet sad på i de kommunale styrer rundt om i landet.

Nigel Farage var i 2016 en af de største profiler på Brexitfløjen. Han præsenterede sit nye parti i sidste måned og sagde ved den lejlighed, at Storbritanniens politiske ledere havde forrådt befolkningen.

Det britiske valgsystem adskiller sig fra det danske ved, at der kun er en vinder i hver kreds, og ved det nylige lokalvalg, stemte briterne i stor stil på de mindre partier, og Lone Theils forventer, at det samme kan ske ved EP-valget.

- Der er uro i de store partier, og de er bange for, at folk i Europa fejlagtigt vil tro, at han taler på Storbritanniens vegne, siger hun.

Det var ikke meningen, at briterne skulle deltage i europaparlamentsvalget.

Ifølge den oprindelige plan skulle de forlade EU den 29. marts. Den dato er dog blevet udskudt to gange nu, og dermed er briterne altså tvunget til at deltage i europaparlamentsvalget senere på måneden.

På nuværende tidspunkt ser Brexit ud til at ske senest 31. oktober. Parlamentet er dog ikke enig om betingelserne, så det er endnu uvist, om landet kommer til at forlade EU denne dato.