Udland

Ny aftale skal forhindre rige lande i at sende plastikaffald til fattige lande

187 FN-lande har underskrevet aftalen, der skal få de eksporterende lande til at tage større ansvar for deres plastikaffald. Dinuka Liyanawatte / Ritzau Scanpix

I flere asiatiske lande har hele landsbyer forvandlet sig til rene lossepladser inden for det seneste år, siger miljøorganisation.

Stort set alle verdens lande har indgået en aftale, der har til hensigt at sætte begrænsninger på mængden af svært genanvendeligt plastik, der sendes til fattigere lande.

Det oplyser FN ifølge avisen The Guardian.

Aftalen betyder, at de eksporterende lande nu er forpligtet til at modtage samtykke fra de modtagende landes myndigheder, hvis de vil sende forurenet eller ikke-genanvendeligt plastik til landene.

I dag kan lande sende plastikaffald af dårlig kvalitet til private modtagere i udviklingslande uden godkendelse fra disse landes regeringer.

Aftalen blev underskrevet af 187 nationer i Genève i Schweiz fredag.

Hvad er baggrunden for aftalen?

I næsten to årtier har Kina modtaget omfattende mængder af verdens papir- og plastikaffald og betroet arbejdet med at bearbejde affaldet til billig arbejdskraft i landet.

Mediet Vox har tidligere beskrevet, at Kina i 2016 importerede 40 millioner ton genanvendeligt affald om året.

Men som følge af store problemer med forurening besluttede kineserne i 2018 at sætte en stopper for praksissen med at importere de store mængder, og landet indførte et forbud mod affaldet fra udlandet.

Kinesernes beslutning har ifølge flere medier betydet en frygt for øget forurening i blandt andet USA, som derfor har kigget mod andre mulige modtagere af plastikaffaldet.

Siden Kina indførte sit forbud er plastikaffald begyndt at hobe sig op i udviklingslande, oplyser miljøaktivister ifølge The Guardian. Organisationen The Global Alliance for Incinerator Alternatives (Gaia) siger, at de har fundet landsbyer i Indonesien, Thailand og Malaysia, som "inden for et år er har udviklet sig til lossepladser".

- Vi kan se, at affald fra USA bare hober sig op i landsbyer i disse lande, som tidligere primært har været landbrugssamfund, siger Claire Arkin, talskvinde for Gaia.

Hvad indebærer den?

Den lovbindende aftale er resultatet af to ugers møder i FN-regi, hvor der har været fokus på plastikaffald og giftige, farlige kemikalier, der truer verdens have og levende væsener.

Plastik af lav kvalitet, som er sværere at genanvende, vil ifølge kritikerne oftere ende med at blive smidt væk, fremfor at blive brugt til nye produkter. Affaldet kan derfor ende blandt de anslåede 100 millioner ton plastik, der i dag flyder rundt i store masser i havene og truer dyrelivet.

TV 2s Rasmus Tantholdt besøgte tidligere i år Indien for at se nærmere på plastikproblemerne:

I millionbyen Mumbai er floderne mere losseplads end vandløb

Den nye aftale omfatter produkter fra en lang række industrier, herunder sundhed, teknologi, luftfart, mode og fødevarer.

USA og andre lande vil fremover ikke kunne sende sit plastikaffald til de udviklingslande, der er en del af Basel-konventionen, og som ikke er en del af Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD). Basel-konventionen forbyder eksport af farligt affald fra OECD-lande til ikke-OECD-lande.

Tilhængere af den nye aftale mener, at den vil gøre den globale handel med plastikaffald mere transparent og bedre reguleret.

Hvordan er reaktionerne?

Da aftalen er et tillæg til Basel-konventionen, som USA ikke er en del af, havde amerikanerne ikke stemmeret i forbindelse med vedtagelsen.

Men flere mødedeltagere oplyser til The Guardian, at USA argumenterede imod aftalen med henvisning til, at tilhængerne ikke forstod, hvilke konsekvenser aftalen ville have på handlen med plastikaffald.

Omvendt kalder Rolph Payet fra FN's miljøorganisation UNEP aftalen for "historisk", da forhandlingerne var nået endnu længere end ventet, og fordi de eksporterende lande nu er forpligtet til at holde øje med, hvor deres plastikaffald ender, når det forlader deres grænser.

Von Hernandez fra organisationen Break Free from Plastic, kalder aftalen for "et afgørende første skridt mod at stoppe brugen af udviklingslande som en losseplads for verdens plastikaffald."

Ifølge miljø- og dyreværnsorganisationen WWF International har rige lande alt for længe frasagt sig ansvaret for sine store mængder plastik, og den byder derfor også aftalen velkommen.

- Men det er kun et skridt på vejen. Det, som vi - og planeten - har brug for, er en omfattende traktat til at håndtere den globale plastikkrise, siger organisationens generaldirektør, Marco Lambertini, til The Guardian.