Udland

Iransk trussel får USA til at sende krigsskib til Mellemøsten

Den militære eskalering sker under en uge efter, at Iran meddelte, at landet vil trække sig delvist fra den atomaftale, der blev indgået i 2015.

Som følge af en påstået trussel fra Iran opruster USA yderligere i Mellemøsten med et krigsskib og et missilbatteri.

Det skriver det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, i en pressemeddelelse.

Krigsskibet USS Arlington og batteriet med jord-til-luft-missiler skal indgå som en del af de amerikanske styrker i regionen.

Skibet og missilbatteriet udsendes ifølge amerikanerne for at "imødegå øget iransk villighed til at udføre offensive operationer mod amerikanske styrker".

- Forsvarsministeriet fortsætter med nøje at overvåge det iranske regimes aktiviteter og dets militær, skriver Pentagon.

- USA søger ikke en konflikt med Iran, men vi er i stilling og klar til at forsvare amerikanske styrker og interesser i regionen.

Bombefly landede fredag

Om bord på krigsskibet er marinesoldater, amfibiske køretøjer (køretøjer, der også kan sejle på vand, red.), konventionelle landingsfartøjer og fly.

Ministeriet ønsker ikke at oplyse præcist, hvor USS Arlington og antimissilsystemet skal operere.

Krigsskibet og missilbatteriet er blot den seneste melding om øget amerikansk tilstedeværelse i regionen.

Tidligere fredag dansk tid meddelte det amerikanske luftvåben, at flere B-52-bombefly var landet ved en amerikansk militærbase i Qatar.

Hangarskibet Abraham Lincoln er også på vej til regionen og passerede torsdag gennem Suezkanalen på vej til Den Persiske Bugt for at sende et "klart og umisforståeligt" signal til Irans præstestyre.

- Som modsvar til et stigende antal bekymrende hændelser og advarsler vil vi indsætte USS Abraham Lincoln og dens tilhørende flådestyrke samt en deling af bombefly til den centrale kommandoregion, lød det fra USA's nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, mandag.

Ifølge den nationale sikkerhedsrådgiver indsættes flådestyrken for at få Iran og landets allierede til at afstå fra at angribe eller modarbejde amerikanske interesser.

- USA søger ikke at starte en krig med det iranske regime, men vi er fuldt ud parate til at svare på ethvert angreb, om det så kommer fra en af Irans stedfortrædere i regionen, fra Revolutionsgarden eller fra den iranske hær, siger Bolton.

Den amerikanske oprustning kommer, efter en unavngiven kilde i det amerikanske forsvarsministerium tidligere på ugen meldte, at Iran har planer om at angribe amerikanske styrker.

Iran vil trække sig delvist fra atomaftale

Den militære eskalering sker under en uge efter, at Iran meddelte, at landet vil trække sig delvist fra den atomaftale, der blev indgået i 2015, og som præsident Donald Trump har trukket USA ud af.

Med atomaftalen gik Iran med til at begrænse antallet af centrifuger, der bruges til berigelse af uran samt at reducere lageret af uran med 98 procent over 15 år.

Irans præsident oplyser, at Iran fremover vil beholde overskydende beriget uran i stedet for at sælge det til andre lande, som det har været praksis siden atomaftalen.