Udland

Truet papegøje reddet af hjerneoperation

Der er kun 147 voksne Kakapo-papegøjer tilbage i verden. Nu har avanceret hjernekirurgi reddet livet for en 56 dage gammel unge.

En af verdens mest truede dyrearter er Kakapo-papegøjen. Der er kun 147 voksne eksemplarer tilbage af papegøje-arten, som hører hjemme i New Zealand.

Nu har avanceret hjernekirurgi, der normalt bruges på mennesker, reddet livet for en 56 dage gammel Kakapo-unge, der var født med en livstruende deformitet af kraniet. Det skriver The Guardian.

- Pladerne på dens hjerneskal var ikke helt groet sammen, og kraniet var stadig åbent, og det betød, at dele af fuglens hjerne sivede ud af kraniet. Den tilstand kunne være livstruende for den truede fugl, så der skulle gøres noget, siger Brett Gattrell, direktør på Wildbase Hospital i Palmerston i New Zealand.

Risikabel operation

Dyrlæger fra de zoologiske haver i Auckland og Wellington planlagde sammen med andre eksperter en hjerneoperation. Brett Gattrell kalder operationen 'intens'.

- Det er en risikabel form for kirurgi, og en af de almindelige komplikationer for mennesker er permanent hjerneskade, fortsat læk af rygmarvsvæske og risiko for meningitis, siger Brett Gattrell.

Den lille papegøje-unge efter operationen.

Men en uge efter operationen betegnes den foreløbig som en succes.

Kakapo-papegøjen var ifølge New Zealandske medier tæt på udryddelse i 1990' erne. Det er den tungeste papegøjeart, der findes - hanner vejer cirka 2,2 kilo, hunner cirka 1,4 kilo. De parrer sig kun cirka hvert andet og fjerde år, når en bestemt træart blomstrer.

Men ifølge New Zealands myndigheder er der på det seneste kommet 70 nye unger til, og selv om man ikke regner med, at de alle overlever, forventes det, at den nuværende bestand på 147 voksne eksemplarer nu stiger kraftigt.