Retsudvalg: Justitsminister har udvist foragt for Kongressen

Udvalg i Repræsentanternes Hus er vrede over, at Barr kun har offentliggjort dele af Mueller-rapporten.

Et retsudvalg i Repræsentanternes Hus i USA har stemt for at ville kende justitsminister William Barr skyldig i at udvise foragt for Kongressen.

Det skriver nyhedsbureauerne AP og Reuters.

Huset med demokratisk flertal mener, at Barr har vist foragt, da justitsministeren kun har villet offentliggøre en redigeret udgave af den særlige anklager Robert Muellers rapport, der skulle undersøge Ruslands involvering i præsidentvalget i 2016.

Trump blokerer for Muellers rapport

Derudover mener udvalget, at han har vist foragt ved ikke at dukke op til en høring i sagen 2. maj.

- Vi er ikke glade for at gøre dette, men vi har intet valg, siger formanden for udvalget, Jerrold Nadler.

Det sker blot få timer efter, at USA's præsident, Donald Trump, onsdag blokerede for offentliggørelsen af Muellers rapport.

Trump har således påberåbt sig en særlig ret, som han har som USA's øverste leder, og på den måde sat en stopper for offentliggørelsen.

Dermokrater: Barr beskytter Trump

Demokraterne har krævet at få den fulde rapport og underliggende dokumentation til gennemlæsning. De mener, at Barr beskytter Donald Trump.

Talskvinden for Det Hvide Hus, Sarah Sanders, udtalte onsdag, at Trump ikke havde anden udvej end at standse offentliggørelsen.

Derudover beskyldte hun Nadler for magtmisbrug.

Nu afventer retsudvalget, at hele Repræsentanternes Hus stemmer om, hvorvidt Barr har udvist foragt.

Justitsminister kan ende bag tremmer

At udvise foragt for Kongressen er en lovovertrædelse, som kan blive håndteret på flere måder. Ifølge eksperter kan Barr, hvis han kendes skyldig af en dommer, få alt fra at blive idømt dagbøder til at skulle afsone en fængselsstraf.

Formand for Repræsentanternes Hus' efterretningsudvalg, Adam Schiff, udtalte onsdag lokal tid, at han har stævnet Barr for dokumenter i forbindelse med Mueller-rapporten.

Schiff har givet Barr 15. maj som deadline for at aflevere dokumenterne.