Udland

Forsvunden kerne fra Stonehenge er dukket op efter 60 år

Arkæologer vil forsøge at analysere den kemiske sammensætning af kernen for at finde ud af, hvor stenene kommer fra.

En kerne fra en af Stonehenge-stenene er efter 60 års forsvinding dukket op igen.

Den er en meter lang og har været en del af stenens indre, indtil den blev fjernet fra det historiske monument under arkæologiske udgravninger i 1958.

Dengang blev tre af de store sten i Stonehenge rejst op igen, efter de var væltet. Det var under denne aktion, at man opdagede nogle sprækker i en af stenene, og for at stabilisere den erstattede man noget af dens indre med metalstænger, som efterfølgende blev skjult.

Hang på væggen i hjemmet

Siden 1958 har kernen været savnet, men nu er den blevet bragt tilbage af den 89-årige amerikaner Robert Philips, der deltog i det arkæologiske arbejde i 1950’erne.

Det skriver BBC.

Robert Philips tog efter arbejdet med Stonehenge en af de tre kerner, som blev taget ud af stenen, med til USA. Her opbevarede han den i første omgang i et plastikrør på sit kontor, inden han hængte den op på væggen i sit hjem i Florida.

Og nu har han besluttet at levere den tilbage. De to andre kerner, som blev fjernet fra stenen, er endnu ikke dukket op.

Analyser skal forsøge at løse gåden

Heather Sebire, museumsinspektør hos English Heritage, som har ansvaret for at bevare og administrere monumenter i England, har sagt til BBC, at ”det sidste, vi forventede, var at få et opkald fra en fra USA, som siger, at han har et stykke af Stonehenge.”.

Det betyder, at arkæologer nu vil forsøge at analysere den kemiske sammensætning af kernen for at kunne komme nærmere mysteriet om, hvor de største af Stonehenge-stenene kommer fra. Tidligere i år beskrev en forskningsartikel i tidsskriftet Antiguity, at stenene i den indre cirkel i monumentet blev transporteret 230 kilometer fra det sted, de blev brudt, til Salisbury Plains, hvor de har stået i omkring 5.000 år.

Hvorfor Stonehenge blev bygget, har man endnu ikke fået svar på.