Udland

Prins Harry og hertuginde Meghan viser deres nyfødte søn frem

Efter flere dages ventetid får udvalgte fra pressen lov til at fotografere det lille nye medlem af det britiske kongehus.

Prins Harry og hertuginde Meghan viste glade deres nyfødte søn frem i St. George's Hall i Windsor Castle onsdag eftermiddag.

- Han har det sødeste temperament. Han er virkelig rolig. Han har været en drøm, så det har været nogle specielle dage, sagde hertuginde Meghan.

Hvem barnet ligner mest, kan de stadig ikke rigtig finde ud af:

- Alle siger, at babyer kan ændre sig meget i løbet af to uger. Han ser anderledes ud og ændrer sig hver eneste dag, tilføjede prins Harry.

Barnet - der sov fra det hele - blev fremvist for en meget lille gruppe fra pressen. Kun en reporter, en fotograf og tre kameramænd var blevet inviteret. Derudover var parrets egen private fotograf og deres presseansvarlige til stede.

Pressen spurgte blandt andet de nybagte forældre, hvordan den nye rolle var, og til det svarede prins Harry:

- Det er skønt. At være forældre er fantastisk.

Parret glæder sig til at vise den lille nye frem til resten af familien den kommende tid. Hertuginde Meghan benyttede også lejligheden til at takke for al opmærksomheden og lykønskningerne:

- Det betyder bare så meget.

Imponeret over fødende kvinder

Drengen kom til verden mandag 6. maj om morgenen klokken 5.26 lokal tid. Han vejede 3260 gram.

Han er parrets første barn og bliver det syvende i den britiske arvefølge.

Og prins Harry var glad, stolt og imponeret, da han annoncerede fødslen for pressen ved Windsor Castle:

- Det har været den mest fantastiske oplevelse, jeg kunne forestille mig. Hvordan kvinder kan gøre, hvad de gør, går ud over min forstand. Men vi er begge meget begejstrede, lød det fra ham.

Her fortalte han også, at hertuginde Meghan gik "lidt over tid". Det er ikke officielt meldt ud, hvorvidt hun fødte hjemme eller på et hospital.

Hvad bliver barnets titel?

Briterne diskuterer lige nu både barnets navn og titel. Modsat det danske kongehus er der tradition for, at de royale babynavne bliver afsløret få dage efter fødslen i England.

På de britiske odds-sider er det navne som Spencer, James, Alexander og Arthur, der er i høj kurs, når briterne spiller på babynavnet.

Derudover er der stor tvivl om, hvilken titel prins Harry og hertuginde Meghans barn får.

Efter parrets bryllup fik de titlerne hertug og hertuginde af Sussex. Derfor er det ifølge traditionen mest sandsynligt, at deres søn også vil få titlen hertug. Men det er dronning Elizabeth, der uddeler titlerne, og hvis hun vil, kan hun beslutte at give barnet titlen prins, ligesom Harry.

Det forlyder også, at dronning Elisabeth skal møde sit oldebarn i dag. Hun opholder sig i øjeblikket ved Royal Windsor Horse Show.

Sky News har interviewet prins William og hertuginde Kate, og de glæder sig til at møde det nye familiemedlem.

- Jeg er meget glad for at kunne byde min egen bror velkommen til søvnunderskuds-foreningen, som er virkeligheden for forældre, sagde han og fortsatte:

- Jeg har masser af gode råd, og jeg ønsker ham alt det bedste. Jeg håber, de (prins Harry og hertuginde Meghan, red.) de næste dage kan falde til og nyde at have en nyfødt i deres liv og nyde de glæder, der kommer med det.

Mere privat fødsel

Parret har tidligere meldt ud, at de ikke ville følge traditionen om at vise det nye familiemedlem frem for offentligheden kort efter fødslen. De har i stedet foretrukket at være mere private omkring fødslen.

- Hertugen og hertuginden ser frem til at dele den spændende nyhed med alle, når de har haft muligheden for at fejre familieforøgelsen i private rammer, lød det i begyndelsen af april fra en talsmand fra Kensington Palace ifølge Daily Mail.

Har frabedt sig barselsgaver

Interessen for den royale baby har været stor blandt borgere og fans af kongehuset. Mange har gerne villet ønske tillykke med en gave, men det har parret frabedt sig.

Instagram opfordrede de i stedet til at donere penge til en række velgørenhedsorganisationer, der støtter børn og forældre i nød.

Det valgte mange at gøre, og det har blandt andet givet 100.000 ernæringsrige måltider til børn i Sydamerika, mere end 5000 produkter som krybber, bøger og bleer til forældre med børn i nød og støtte til flere velgørende organisationer, der arbejder for udsatte familier.