Udland

Overlevede flystyrt: - Flyet hoppede som en græshoppe

37 af 78 ombord på et brændende nødlandet fly i Moskva blev reddet ud i live.

I Rusland har mindst 41 mennesker mistet livet, da et passagerfly søndag måtte nødlande i en lufthavn i Moskva.

- Der var 78 mennesker ombord på flyet, der skulle fra Moskva til Murmansk. 37 af dem overlevede, siger talspersonen Svetlana Petrenko fra de russiske luftfartsmyndigheder til nyhedsbureauet Tass.

En af de passagerer, der overlevede flystyrtet, Petr Egorov, fortæller til det russiske medie Komsomolskaya, at flyet kort efter at være lettet blev ramt af et lyn:

Brændende fly i Moskva

Hvad skete der?

Et russisk passagerfly brød søndag under nødlandingen i Sheremetyevo Lufthavn i Moskva i brand. 40 passagerer og et besætningsmedlem omkom.

Hvorfor skete ulykken?

Det er endnu uvist. Flyet havde en meget hård nødlanding og bumpede flere gange hen ad banen under landingen. Ifølge flyselskabet og dansk ekspert var flyet ikke i brand under indflyvningen.

Hvad nu?

Den russiske præsident Vladimir Putin har beordret en grundig undersøgelse af ulykken. Arbejdet bliver hjulpet på vej af, at efterforskerne har hele flyet stående på landjorden.

- Landingen var meget voldsom. Jeg var tæt på at besvime. Flyet hoppede som en græshoppe, da det ramte landingsbanen.

Ramt af lyn

Piloten Denis Jevdokimov siger til den russiske avis Komsomolskaja Pravda, at flyets kommunikationsudstyr blev ødelagt, og at han måtte tilkoble nødudstyr på grund af et lynnedslag.

Han siger ikke specifikt, om flyet blev ramt direkte. Havarieksperter i Rusland siger, at begge "sorte bokse" fra det havarerede fly er fundet.

Kort før flyet landede, viser videooptagelser ifølge CNN, at det hoppede på banen under nødlandingen, før passagerflyet fik alle fire hjul på fast grund, hvorefter flyet blev opslugt af flammer.

På optagelserne kan man se de overlevende passagerer, der forlader det brændende fly via redningsslisker.

Det forulykkede fly er af typen Sukhoj Superjet 100 fra selskabet Aeroflot med flynummer SU 1492 – hvad der helt præcis er sket ombord på flyet, skal myndighederne nu undersøge.

Ifølge Sky News vil de russiske luftfartsmyndigheder ikke grounde flytypen, mens ulykkens nærmere omstændigheder undersøges.

På tidspunktet for nødlandingen havde flyet kun været i luften i 27 minutter.

Flyet lettede i Sjeremetjevo-lufthavnen i Moskva klokken 18.02 og gennemførte en nødlanding klokken 18.30, oplyser lufthavnen.

Piloter skal afhøres

Ifølge den tidligere havariundersøger for SAS Tom Zøllner Jensen viser optagelserne af nødlandingen tydeligt, at der ikke var brand i flyet under indflyvningen.

Hans teori er, at hovedunderstellet på flyet er gået gennem brændstoftankene, hvorved al brændstoffet er løbet ud.

- Efter landingen – som er meget hård – springer flyet op og ned et par gange hen ad banen, og derefter bryder det i brand. Den brand er formentlig udløst på grund af, at der er nogle ting i selve tankområdet, som formentlig er blevet beskadiget så meget på grund af den hårde landing, at al brændstoffet løb ud, siger Tom Zøllner Jensen til TV 2.

Piloterne på det forulykkede fly overlevede, og de skal afhøres, så myndighederne kan få et bedre overblik over forløbet op til ulykken.

Samme fly i problemer sidste år

Ifølge Tom Zøllner Jensen bliver den russiske havarikommission hjulpet godt på vej af, at flyet står på landingsbanen.

- Det er så heldigt, desværre, at flyet ligger helt på banen og er udbrændt. Det betyder, at dem, der skal undersøge det, har fint adgang til vragdelene og hurtigt kan gennemskue, hvad der er sket, siger han.

Ifølge tidligere havariundersøger for SAS brød brand i russisk passagerfly ud, fordi der under meget hård landing gik hul på brændstoftankene. Video: Natali Braagaard

Ifølge flere russiske medier skulle det selv samme fly have været tvunget til en nødlanding i november sidste år, men det er ikke umiddelbart klart, hvad der får årsagen til nødlandingen i det tilfælde.

Flytypen Sukhoi Superjet 100 er den første nye russiskproducerede flymodel i Rusland siden opløsningen af Sovjetunionen. Den blev lanceret i 2011, men har ikke slået an i særlig grad uden for Rusland.