Udland

Fireårig pige svæver mellem liv og død efter mafiaopgør i Napoli

Nedskydningen af en fireårig pige på åben gade i Napoli har rejst en storm af kritik af regeringens indsats overfor Camorraen og andre mafiabander.

Netop nu ligger en lille pige på blot fire år og svæver mellem liv og død på et børnehospital i Napoli.

I fredags befandt den lille Noemi sig med sin mormor foran en café på den centrale plads Piazza Nazionale ganske få hundrede meter fra Napolis hovedbanegård, da de blev fanget i et skudopgør.

I nærheden af pigen stod en tidligere straffet mand fra den napolitanske mafia, Camorraen. Han var udset som offer for en hævngerning og blev skudt ned lige bag Noemi, som ulykkeligvis også blev ramt og fik gennemhullet begge sine lunger.

Skyderiet skabte bestyrtelse og panik blandt alle de omkringværende, der troede, at de bare skulle stå fredeligt og nyde en is eller en lille kop espresso.

Lige nu beder både politikere, sportsfolk og borgere i Italien for, at Noemi skal klare sig og overleve det livsfarlige drama, hun helt tilfældigt blev midtpunkt i.

Krav om handling

Mens pigen, der er lagt i koma og i respirator, kæmper for at overleve, trygler napolitanerne om hjælp til at bekæmpe mafiaen.

Både lørdag og søndag samlede der sig hundredvis af vrede og fortvivlede borgere omkring pladsen, hvor skudopgøret havde fundet sted. De demonstrerede for at ruske op i politikerne og for at udtrykke deres utilfredshed med den spændte og usikre situation, Napoli befinder sig i.

Den lokale mafia - normalt omtalt som Camorra-netværket eller bare Camorraen - lever blandt andet af narko- og våbenhandel, beskyttelsespenge, afpresning og hvidvask.

Politiets specielle antimafiakorps har haft held med at arrestere adskillige medlemmer af Camorraen de senere år. Det betyder, at mange sidder i fængsel og har gjort det længe, hvilket har givet den næste generation mulighed for at komme på banen. Således er der nu opstået et nyt akut problem med helt unge kriminelle med Camorra-baggrund, der skyder hinanden, fordi de ikke kan enes om opdelingen af zoner eller territorier i Napoli og omegn.

Gangstersøn taler ud

Ved en af de store antimafiademonstrationer i søndags viste en af disse Camorra-sønner sig frem og talte offentligt. Han fortalte, at han var vokset op i et “ækelt miljø”, at hans mor havde løjet for ham hele hans barndom, og at hans far havde siddet i fængsel meget længe.

- Jeg elsker min far, men jeg tager afstand fra ham og hele den subkultur, han og min familie tilhører. Jeg vil opfordre alle andre børn af Camorraen til at ændre kurs og skabe en fremtid for dem selv og deres børn ad lovlig vej, sagde den 23-årige Antonio Piccirillo.

Hans modige udtalelser udløste klapsalver fra de fremmødte. Det er ikke tit, man får lov at se nogle af de “angrende” mafiosoers ansigter, endsige høre deres navne blive udtalt, så Antonios udtalelser skabte stor opmærksomhed.

Alle ved, at det er farligt at tage afstand fra kriminelle miljøer, hvor familier har været flettet ind i hinanden i generationer, og hvor alle kender mange ubekvemme hemmeligheder, som er livsfarlige at røbe.

Netop derfor er der nu stor respekt for Antonio Piccirillos forsøg på at få flere med på at bryde med klankulturen.

Kritik af minister

Det er en af løsningsmodellerne, men man kommer ikke udenom, at det kræver mange ressourcer og meget kontrol at bekæmpe den organiserede kriminalitet.

Den italienske indenrigsminister, Matteo Salvini, kritiseres af mange i disse dage for kun at tale om sikkerhedsspørgsmålet uden at gøre noget ved det.

Det er ellers en af hans helt store mærkesager. Han har krævet “lukkede havne” i Italien for at forhindre migranter i at komme ind i landet. Han har sagt, de udgør en stor sikkerhedsrisiko. Han har lovet mere politi og mere overvågning.

Salvini har desuden indført mulighed for selvforsvar med våben i egen bolig eller butik, og han er ved at samle underskrifter for at få indført lov om kemisk kastration for voldtægtsforbrydere.

Det gør ingen forskel i Napoli

Men i en by som Napoli siger borgmesteren, Luigi De Magistris, at han ikke kan få øje på forbedringerne.

Salvinis kollega og regeringspartner, Femstjernebevægelsens Luigi Di Maio, har kritiseret ham åbenlyst for at lade Napoli i stikken.

Og den øverste antimafia-politichef, Cafiero de Raho, skrev i går, at Salvini skulle tage at prioritere bekæmpelse af mafia og kriminalitet højere og droppe sine evindelige vælgermøder med dundertaler, propaganda og selfie-show.

Mange italienere håber og ønsker inderligt, at lille Noemi overlever, og at hun bliver den sidste i rækken af uskyldige ofre, men det kræver desværre nok et mirakel at få det ønske til at gå i opfyldelse.