Udland

41 dræbt i flyulykke i Moskva - hård landing skyld i eksplosion, mener dansk ekspert

På optagelser kan man se, at passagerer forlader det brændende fly fra nødudgange forrest i flyet. Blandt de dræbte er to børn.

Mindst 41 passagerer om bord på et russisk passagerfly blev dræbt, da flyet søndag under en hård nødlanding i den internationale lufthavn Sheremetyevo i Moskva brød i brand. Det bekræfter Elena Markovskaya, der er et medlem af Ruslands Havarikommission, ifølge CNN.

Brændende fly i Moskva

Hvad skete der?

Et russisk passagerfly brød søndag under nødlandingen i Sheremetyevo Lufthavn i Moskva i brand. 40 passagerer og et besætningsmedlem omkom.

Hvorfor skete ulykken?

Det er endnu uvist. Flyet havde en meget hård nødlanding og bumpede flere gange hen ad banen under landingen. Ifølge flyselskabet og dansk ekspert var flyet ikke i brand under indflyvningen.

Hvad nu?

Den russiske præsident Vladimir Putin har beordret en grundig undersøgelse af ulykken. Arbejdet bliver hjulpet på vej af, at efterforskerne har hele flyet stående på landjorden.

Blandt de dræbte er to børn, en stewardesse og en amerikansk statsborger, oplyser det russiske nyhedsbureau Interfax. Mindst syv personer er blevet indlagt på sygehuset, og to har alvorlige skader, skriver Sky News.

Der var i alt 78 mennesker, herunder fem besætningsmedlemmer, om bord på flyet, der var på vej fra Moskva til Murmansk i den nordvestlige del af Rusland tæt på grænsen til Finland.

Ifølge Elena Markovskaya overlevede 37 personer flyulykken, blandt dem var fire besætningsmedlemmer.

Motorer brød i brand på landingsbanen

Der er tale om et passagerfly af typen Sukhoj Superjet 100 fra selskabet Aeroflot med flynummer SU 1492 – hvad der helt præcis er sket om bord på flyet, skal myndighederne nu undersøge.

Den første melding gik ifølge nyhedsbureauet Interfax på, at der udbrød brand om bord, efter flyet blev ramt af et lyn. Men ifølge flyproducenten Aeroflot brød flyets motorer først i brand på landingsbanen under nødlandingen, skriver det britiske medie BBC.

Videooptagelser viser ifølge CNN, at flyet hoppede på banen under nødlandingen, før det fik alle fire hjul på fast grund. Herefter blev flyet opslugt af flammer.

Ekspert: Fly var ikke i brand under indflyvning

På tidspunktet for nødlandingen havde flyet kun været i luften i 27 minutter – det betyder, at flyets brændstoftanke var næsten fyldte. Og det har ifølge den tidligere havariundersøger for SAS, Tom Zøllner Jensen, stor betydning.

Ifølge ham viser optagelser af nødlandingen tydeligt, at der ikke var brand i flyet under indflyvningen.

Ifølge tidligere havariundersøger for SAS brød brand i russisk passagerfly ud, fordi der under meget hård landing gik hul på brændstoftankene. Video: Natali Braagaard

- Efter landingen – som er meget hård – springer flyet op og ned et par gange hen ad banen, og derefter bryder det i brand. Den brand er formentlig udløst, på grund af at der er nogle ting i selve tankområdet, som formentlig er blevet beskadiget så meget på grund af den hårde landing, at al brændstoffet løb ud, siger Tom Zøllner Jensen.

Hans teori er, at hovedunderstellet på flyet er gået gennem brændstoftankene, hvorved al brændstoffet er løbet ud.

- Derfor sker den voldsomme eksplosion, siger Tom Zøllner Jensen.

Fly omkranset af høje flammer

Russisk tv viste billeder af sort røg, der steg op omkring flyets haleparti, skriver Reuters, ligesom flere på Twitter har delt optagelser af et brændende fly, der lander i lufthavnen. På optagelsen er flyets bageste halvdel omkranset af høje flammer, mens passagerer evakueres via de oppustelige slisker ved nødudgangene forrest i flyet.

Ifølge en pressemeddelelse fra Aeroflot tog det 55 sekunder at evakuere passagerne, skriver BBC.

Piloterne har overlevet, og de skal afhøres, så myndighederne kan få et bedre overblik over forløbet op til ulykken. Ifølge Tom Zøllner Jensen bliver den russiske havarikommission hjulpet godt på vej af, at flyet står på landingsbanen.

- Det er så 'heldigt', desværre, at flyet ligger helt på banen og er udbrændt. Det betyder, at dem, der skal undersøge det, har fin adgang til vragdelene og hurtigt kan gennemskue, hvad der er sket, siger han.

Han påpeger desuden, at fly jævnligt bliver ramt af lyn under flyvningen uden at tage skade.

- Men her har flyets kommunikationssystem åbenbart taget skade, og derfor vælger han (piloten, red.) at gå tilbage til lufthavnen for at lande, for de har problemer med kommunikationen, men der var ikke brand i flyet under indflyvningen.

Putin har beordret grundig undersøgelse

Ifølge flere russiske medier skulle det selvsamme fly have været tvunget til en nødlanding i november sidste år, men det er ikke umiddelbart klart, hvad der er årsagen til nødlandingen i det tilfælde.

Den russiske præsident Vladimir Putin har beordret en grundig undersøgelse af ulykken, oplyser talsmanden for Kremlin, Dmitry Peskov.

Flyet var lettet fra samme lufthavn, hvor det forulykkede, klokken 18.03 lokal tid, hvilket svarer til klokken 16.02 dansk tid. Lufthavnen ligger i den nordlige del af den russiske hovedstad.