Udland

Trump undgik det mest betændte spørgsmål i samtale med Putin

Trump har flere gange undveget at gå kritisk til Putin. Senest om russisk indblanding i 2016-valget og russernes rolle i Venezuela.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, og den russiske præsident, Vladimir Putin, talte fredag i telefon i mere end en time. Emnerne spændte fra Nordkorea over handel og til Venezuela.

Hvad de ikke talte om, var russernes "omfattende og systematiske måde" at blande sig i det amerikanske præsidentvalg i 2016, som det fremgår af den nyligt offentliggjorte Mueller-rapport.

Det diskuterede vi ikke, virkelig, vi diskuterede det ikke

Donald Trump, Præsident, USA

I rapporten udpensler Robert Mueller også, hvordan russiske Facebook-opslag, der havde til hensigt at misinformere eller påvirke valget, nåede frem til mere end 100 millioner personer. Og han skrev, hvordan Rusland blandt andet organiserede pro-Trump-vælgermøder under valgkampen.

Ved en kort pressemulighed i Det Hvide Hus spurgte en journalist, om præsidenten havde konfronteret Putin med oplysningerne under fredagens samtale.

- Hr. præsident. Bad du ham (Putin, red.) om ikke at blande sig i det næste valg? lød det fra journalisten.

- Undskyld mig. Jeg taler. Jeg svarer på det her spørgsmål. Du er meget uforskammet, reagerede Trump.

- Bad du ham om ikke at blande sig i det næste valg? forsøgte journalisten igen.

- Det diskuterede vi ikke, virkelig, vi diskuterede det ikke, sagde Trump.

Første samtale efter Ruslandsundersøgelsen

Det var første gang, at de to præsidenter talte sammen, siden Ruslandsundersøgelsen foretaget af tidligere FBI-direktør, Robert Mueller, blev offentliggjort.

Præsident Trump forklarede, at de kort havde vendt rapporten. Trump sagde, at Putin havde "smilet og sagt noget i retning af at det hele var startet som et bjerg, men endt med at være en mus. Men det vidste han godt, fordi der var 'no collussion' (ikke noget samarbejde, red)"

En talsperson for Det Hvide Hus uddybede efterfølgende, at Trump med sin kommentar blot ville beskrive, at det var et "let øjeblik" i samtalen.

På Twitter beskrev den amerikanske præsident, hvordan han havde snakket med Putin om det, han kaldte 'The Russia Hoax.'

Arven fra topmødet i Helsinki

Donald Trump har længe gjort det klart, at den russiske indblanding i 2016-valget ikke er hans favorit-emne. I sidste uge rapporterede New York Times, at den tidligere minister for indenlandsk sikkerhed, Kirstjen Nielsen, blev instruereret i ikke at tage emnet op, når Trump var til stede. Det var hendes rolle at sikre sikkerheden frem mod 2020-valget.

På samme måde tilbage i 2017, hvor Washington Post rapporterede, at henvisninger til den russiske indblanding førte møder med Trump "ud på et sidespor."

Og så var der topmødet i Helsinki, Finland.

Den 13. juni 2018 sigtede den særlige anklager, Robert Mueller, 12 officerer fra den russiske efterretningstjeneste, GRU, for at have begået "storskala cyber-operationer for at blande sig i 2016 præsidentvalget i USA."

Tre dage senere i Helsinki mødtes Trump med Putin. På en pressekonference efter deres møde frikendte Trump Rusland.

- Han sagde ganske enkelt, at det ikke er Rusland, sagde Trump, mens Putin stod ved siden af.

- Jeg vil sige det her: Jeg kan ikke se nogen grund til, hvorfor det skulle være det. Jeg har stor tillid til mine efterretningsfolk, men jeg vil sige til jer, at Præsident Putin var ekstremt stærk og kraftfuld i sin afvisning i dag, fortsatte Trump.

Nyt signal om Venezuela efter hårde ord fra Pompeo og Bolton

Efter telefonsamtalen fredag med Putin modsagde Trump også både sin udenrigsminister, Mike Pompeo, og sin nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, som i denne uge har sagt, at Rusland understøtter Venezuelas stærke mand, Nicolás Maduro.

De to topfolk i Trump-administrationen har givet udtryk for, at Rusland blokerer for en mulig fredelig magtoverdragelse til den USA-støttede opposition.

- Han kigger overhovedet ikke på at blive involveret i Venezuela, udover at han godt kunne tænke sig at se positive ting ske for Venezuela, sagde Trump om Putins motiver efter samtalen og henviste til et fælles ønske om at yde humanitær hjælp.

I en udtalelse onsdag, sagde Det Hvide Hus, at Rusland "må forlade" Venezuela og "forlade deres støtte til Maduro-regimet". Samme besked leverede udenrigsminister Mike Pompeo i en samtale med den russiske udenrigsminister onsdag.

Og en dag tidligere sagde USA’s nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, at hvis russerne fortsætter med at ignorere de amerikanske advarsler om uhensigtsmæssig indflydelse i Venezuela så "vil de gøre det på deres egen bekostning."

Det Hvide Hus’ pressesekretær, Sarah Sanders, afviste efterfølgende, at der var dagslys mellem Trump og hans topfolk omkring Venezuela. Præsidenten havde blot videregivet, hvad Putin havde fortalt ham, sagde Sanders.