Mindesmærke fra krigen ødelagt igen og igen

16x9
Den ødelagte tekst på den nuværende mindestens bagside. Foto: Uffe Dreesen / TV 2

Mindesmærket, der markerer det sted, hvor tyskerne i Danmark, Nordvesttyskland og Holland overgav sig, er i årevis blevet udsat for hærværk.

Den 79 meter høje bakke Timeloberg ligger lidt uden for den nordtyske by Lüneburg.

Det var her, de tyske generaler overgav sig til den engelske feltmarskal Montgomery 4. maj 1945 og dermed indledte den proces, der i løbet af få dage gjorde en ende på Anden Verdenskrigs rædsler.

Feltmarskal Montgomery (t.v.) modtager den tyske Admiral Von Friedeburg forud for kapitulationen.
Feltmarskal Montgomery (t.v.) modtager den tyske Admiral Von Friedeburg forud for kapitulationen. Foto: Wikimedia Commons

Selvom Timeloberg tre timers kørsel syd for den dansk-tyske grænse er et sted af verdenshistorisk betydning, så har det i mange år været noget af en udfordring at finde frem til mindesmærket, en simpel sten i skovkanten mellem byerne Wendisch Evern og Deutsch Evern.

Men det har lokale myndigheder og frivillige nu forsøgt at råde bod på.

En informationstavle ved landevejen fortæller om stedet, og nye plancher ved mindestenen få hundrede meter væk giver noget af historien bag kapitulationen på hedeknolden Timeloberg.

Mindestenen er placeret mellem disse to byer.
Mindestenen er placeret mellem disse to byer. Foto: TV 2

- Historisk set er stedet er nok det allervigtigste, vi har fra nyere tid, så det har været lidt af en hjertesag for mig, forklarer borgmester Clemens Leder til TV 2.

Lørdag formiddag deltager han i anledning af årsdagen i en mindre højtidelighed på grønhøjen, der nok udløste befrielsesjubelen i Danmark for 74 år siden, men for nogle tyskere åbenbart også har været et symbol på et ydmygende nederlag.

Hærværk

Det var sejrherren feltmarskal Montgomery, der lod den første mindetavle for begivenhederne 4. maj 1945 opsætte på det, han døbte 'Sejrens høj'.

Først en trætavle, som flere gange blev udsat for hærværk, dernæst i form af en større granitkonstruktion med en bronzetavle, der mindede om, at det var her, den tyske værnemagts overkommando betingelsesløst overgav sig til Montgomery i Nordvesttyskland, Danmark og Holland.

Mindepladen inden den forsvandt.
Mindepladen inden den forsvandt. Foto: Imperial War Museum

Også denne mindesten blev udsat for hærværk, og bronzetavlen blev stjålet igen og igen.

De britiske besættelsesstyrker havde ellers gjort den lokale borgmester fra Wendisch Evern, borgmester Clemens Leders bedstefar, ansvarlig for mindesmærket, som frem til 1954 blev bevogtet af lokale vagter, der fik et lille vagtskur stillet til deres rådighed.

I 1958 besluttede Montgomery efter et besøg på stedet at lade det flere tons tunge monstrum transportere til Storbritannien, nærmere bestemt til militærakademiet i Sandhurst, hvor det blev genopført som et bevis på feltmarskalens ultimative triumf.

Montgomery foran mindestenen på Sandhurst.
Montgomery foran mindestenen på Sandhurst. Foto: Imperial War Museum

Derefter fulgte en række år, hvor Timeloberg nærmest blev glemt i offentligheden. Først ved 50-års dagen for Anden Verdenskrigs afslutning i 1995 besluttede de lokale myndigheder at opsætte en ny mindesten. Den blev placeret i skovkanten ved Timeloberg, et par hundrede meter fra det stedet, hvor begivenhederne oprindeligt udspillede sig, men som nu ligger på militært område, hvor der ikke er offentlig adgang.

Der skulle kun gå et par måneder, inden historien gentog sig. Ukendte gerningsmænd væltede stenen, som dog blev rejst op igen.

Inskription fjernet

I maj 2002 gik det igen udover mindesmærket, denne gang forsøgte gerningsmændene at hugge inskriptionen væk. Sporene af hærværksforsøget kan ses på bagsiden af stenen, som simpelthen er blevet vendt om, og det har fået budskabet om kapitulationen 4. maj 1945 indmejslet sammen med ordene "Aldrig mere krig".

Mindestenen i dag.
Mindestenen i dag. Foto: Privatfoto / TV 2

Den dag i dag har borgmester Clemens Leder svært ved at forstå, hvad der kan få folk til at forsøge at ødelægge et monument over afslutningen på en krig, der kostede millioner af uskyldige menneskers liv:

- Jeg savner ord og kan kun gætte på, at der må være tale om nogen, der lever i fortiden. For det var jo en befrielsens dag, ikke bare for hollændere og danskere, men også for tyskerne. Man må næsten tro, det er mennesker, der ikke har oplevet krigen.

Borgmester Leder glæder sig i øvrigt over opsætningen af de nye tavler, da hans families historie, som han siger, jo er tæt forbundet med mindesmærket:

- Stedet er en vigtig del af vores erindringskultur, som vi føler et særligt ansvar for.

Verdenshistorien er igen kommet i fokus her på kanten af Lüneburger Heide og Timeloberg, og hører man godt efter, kan man næsten høre ordene, "I dette øjeblik meddeles det, at de tyske Tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. Her er London..."