Udland

Mount Everest flyder med affald - ekspedition fjerner tre tons og fire lig

Verdens højeste bjerg er ved at blive forvandlet til verdens højeste losseplads. Nu flyver den nepalesiske hær affald 160 km væk med helikopter.

Mount Everest er så fyldt med affald, at en ekspedition, der skal rydde op på bjerget, har indsamlet tre ton skrald deroppe. Det skriver The Himalayan Times.

Vort mål er at hente så meget skrald som muligt ned fra Everest

Dandu Raj Ghimire, departementschef i Nepals turistministerium

Afføring, plasticflasker og lig fra døde bjergbestigere ligger og flyder på verdens højeste bjerg, og problemet er så stort, at den nepalesiske hær er sat ind for at hjælpe.

Ifølge Dandu Raj Ghimire, der er departementschef i Nepals turistministerium, har hærens helikoptere blandt andet hjulpet med at flyve affaldet ned fra tinderne.

To ton biologisk nedbrydeligt affald er blevet fragtet 85 kilometer fra Mount Everest til Okhaldhunga-distriktet, mens et ton plasticaffald er fragtet 160 kilometer til Kathmandu, oplyser departementschefen.

Oprydningsmissionen begyndte 14. april, og Dandu Raj Ghimire fortæller, at holdet først var klar til at gå i gang i området 29. april.

- Vores hold har nu nået Everest Base Camp for oprydningskampagnen. Alle nødvendige ting inklusivt mad, vand og ly er på plads, sagde han ved en pressekonference i Kathmandu.

Allerede ved Base Camp, der danner udgangspunkt for mange ekspeditioner til toppen af verdens højeste bjerg, er problemet med affald synligt.

Verdens højeste losseplads

Der har i årtier været kommerciel bjergbestigning på det 8848 meter høje bjerg, og det har forvandlet en del af området ved Base Camp til verdens højest beliggende losseplads.

Missionen regner med at kunne indsamle fem ton affald alene ved Base Camp og yderligere fem ton oppe på bjergsiderne.

Mange velhavende bjergbestigere bringer ikke deres udstyr med ned igen, så det ligger rundt omkring på bjergets sider.

Det samme gør ligene af døde bjergbestigere. Oprydningsekspeditionen har allerede fundet fire lig, mens mandskabet gjorde rent omkring Base Camp, og der dukker sandsynligvis flere op.

I marts kom det nemlig frem, at stadig flere lig dukker op på Mount Everest i takt med, at bjergets gletsjere smelter på grund af den globale opvarmning. Ligene kan have ligget på bjergsiden i årtier.

Omkring 300 mennesker har i tidens løb mistet livet under forsøg på at bestige Mount Everest, og det antages, at ligene af omkring 200 døde bjergbestigere stadig ligger i sneen eller på klipperne.

Det er målet at indsamle i alt ti ton affald på Mount Everest under ekspeditionen, der sker i samarbejde mellem regeringen og en række bjergbestiger-organisationer, militæret og lokale organisationer.

Gebyr på 75.000 kroner

Rengøringsholdet er på 14 medlemmer, og selvom de har i alt 45 dage til ekspeditionen, så regner myndighederne ikke med, at Mount Everest er fri for affald, når de er færdige.

Ifølge Nepals Turistministerium vil mindst 500 klatrere og 1000 hjælpere besøge de øverste lejrområder på Mount Everest og nabobjerget Mount Lhotse denne sæson. Omkring 300 mennesker er allerede på vej mod de to bjerge, hvor der er højsæson for at bestige toppen i den tredje uge af maj.

Klatrerne betaler hver især, hvad der svarer til omkring 75.000 kroner i gebyr for at bestige bjerget - og det samlede beløb til guider og transport, hvis man vil nå toppen, ligger typisk på 300.000 kroner.

Ifølge tal fra myndighederne i Nepal koster oprydningsaktionen denne gang, hvad der svarer til omkring 1,5 millioner danske kroner.

Det er dog planen at vende tilbage for at hente mere skrald ned i fremtiden - myndighederne anslår, at der stadig er omkring 30 ton deroppe.

- Vort mål er at hente så meget skrald som muligt ned fra Everest for at genskabe bjergets storhed og skønhed. Everest er ikke bare hele verdens krone, der er også vores stolthed, siger Dandu Raj Ghimire fra de nepalesiske myndigheder ifølge avisen The Hindu.