Udland

Cyklon dræber otte og tvinger over én million på flugt

Veje, jernbaner og lufthavne er lukket ned, mens over én million er blevet bedt om at flygte.

Sent fredag gik en af de største cykloner i flere år i land på Indiens østkyst nær byen Kolkota.

Den usædvanligt stærke cyklon er en kategori 5-storm med vindstød på op til 205 kilometer i timen.

Det giver vindstød på 59 meter per sekund og ekstreme vindstød på 72 meter per sekund.

Til sammenligning er den højeste middelvind, der nogensinde er målt i Danmark, 39,5 meter per sekund. Den blev målt i forbindelse med orkanen Allan 28. oktober 2013.

Cyklonen, der har fået navnet Fani, har indtil videre kostet otte mennesker livet.

Ifølge det lokale medie Press Trust of India (PTI) er en teenagedreng blandt de otte dræbte.

Derudover blev en kvinde ramt af murbrokker, mens en anden kvinde fik et hjerteanfald, da hun var evakueret sammen med tusindvis af andre personer.

Kolkota er hovedstaden i den indiske stat Vestbengalen, der ligger i den østlige del af landet i nærheden af Bangladesh.

Hundredtusindvis af indbyggerne her, har fået besked på at flygte og lokale lufthavne, veje og toglinjer er lukkede.

- Det blev bare mørkt, og pludselig kunne vi næsten ikke se fem meter frem for os, siger en af borgerne i byen Puri.

Cyklonen har nu kurs mod Bangladesh, hvor myndighederne allerede mærker dens kommen. Her har en kvinde mistet livet, da hun blev ramt af et træ, der væltede i vinden. 400.000 borgere er blevet evakueret.

Også myndighederne i delstaten Orissa, hvor 10.000 mistede livet under en cyklon i 1999, har evakueret flere end én million mennesker i frygt for den voldsomme vind.

En video viser, hvordan en stor kran også er kollapset i byen Bhubaneswar i Orissa:

Storm kan mærkes helt oppe på Everest

Cyklonen ventes at føre både stormflod ved kysten og oversvømmelser på land med sig, og det kan skabe en farlig og uoverskuelig situation ved flere kystbyer i det nordøstlige Indien, vurderer TV 2 Vejret.

De enorme vindhastigheder har skabt kæmpemæssige bølger i den Bengalske bugt - og ifølge de meteorologiske myndigheder har nogle af dem været over 12 meter høje. De forventer samtidig, at der vil falde mellem 300 og 500 millimeter regn i forbindelse med cyklonen. Tidligt fredag morgen var der allerede faldet 100 millimeter regn i byen Gopalpur.

Fani, som er den stærkeste cyklon, der har ramt landet i 20 år, kan også mærkes på Mount Everest. Her har bjergbestigere været nødt til at søge ned fra højderne, fordi vejrsituationen er kraftigt forværret oppe på tinderne, skriver nyhedsbureauet AP.

964 millioner kroner afsat

I alt har myndighederne i Indien afsat, hvad der svarer til 964 millioner kroner til at hjælpe de områder, hvor stormen ventes at medføre omfattende ødelæggelser.

Det oplyser Indiens premierminister Narendra Modi ifølge den indiske tv-station NDTV

- Jeg vil forsikre de ramte mennesker om, at hele nationen er med dem, siger Narendra Modi tv-stationen. Han fortæller videre, at regeringen konstant er i kontakt med de mange nødcentre, som er sat op i langs den Bengalske Bugt.