Udland

'Bomstærke tal': USA's økonomi under Trump viser bedste resultat i 50 år

Præsident Trump lovede en stærk amerikansk økonomi. Nye tal er hans bedste argument for genvalg i 2020, men en eksplosiv stigning i statsgælden truer.

Som et ekko fra valgkampen runger ordene fra Trumps Twitterfeed.

- Jobs. Jobs. Jobs!

Tweetet kommer, netop som de amerikanske økonomiske kongetal for april måned er blevet frigivet fredag.

Jobrapporten viser, at den amerikanske økonomi tilføjede 263.000 nye job i april måned. Dermed blæser de nye jobtal forbi økonomernes forventede niveau på omkring 190.000 nye job for april.

Laveste arbejdsløshedstal siden 1969

Samtidig falder arbejdsløshedsprocenten med 0.2 procentpoint. Fra 3,8 procent til 3,6 procent. Det er det laveste niveau siden 1969 – 50 år siden.

De positive jobtal kommer kort efter, at det amerikanske aktiemarked slog nye rekorder og præcis en uge efter, at nye væksttal viste, at den amerikanske økonomi voksede med 3,2 procent i det første kvartal i 2019. En større vækst i BNP end ventet – vurderingen lå på omkring 2,1-2,5 procent.

Præsident Trump, som ofte har sin egen alternative tilgang til fakta, tweetede tallene ud og havde ret hele vejen rundt.

Væksten var endnu mere imponerende, fordi starten af året har været præget af et slagsmål om finansieringen af en grænsemur til Mexico, som førte til en 35 dage lang delvis nedlukning af regeringen samt den igangværende handelskrig med Kina.

Trumps bedste salgsargument frem mod 2020

Eksperter og økonomer er allerede ved at tilføje fodnoter og udpege de mange grunde til, at væksttallene af en række grunde kan være misvisende på den længere bane, og en opbremsning kan være nært forestående.

De peger på faldende privat forbrug og store engangsinvesteringer hos både virksomheder og det offentlige som faktorer, der kan pege på lavere vækst fremadrettet.

Men for nu gælder det, at Trump lovede stærk økonomisk vækst. Og økonomien er vokset i et imponerende tempo.

Lyn-analyse

Dagens jobtal er det bedste salgsargument for at genvælge Donald Trump som præsident næste år. Alle de, der tordnede mod ham i 2016 og forudsagde, at han ville drive USA ud på sammenbruddets rand, har indtil videre ikke fået ret. Økonomien og væksten buldrer derudad. En del af forklaringen er de skattelettelser, som Trump og republikanerne vedtog for godt et år siden, og som driver optimismen i amerikansk erhvervsliv. Mange amerikanere vil stemme på Trump, uanset hvem Demokraterne stiller med. Fordi han er god for deres pengepung – også selvom de ikke kan udstå ham og hans facon.

Trump har i sine mere end to år i Det Hvide Hus siddet i spidsen for en stadig stærkere amerikansk økonomi. En tendens, der - trods Trumps insisteren på det modsatte - startede under Obama-administrationen og er fortsat med at buldre derudaf under Trump.

Beskæftigelsen er steget uafbrudt i USA de seneste 103 måneder - eller lidt under otte et halvt år. Det er en historisk lang periode.

Målinger viser, at for en præsident, som splitter USA og ofte forarger langt ind i sit eget parti, så er økonomien et af hans stærkeste kort frem mod valgkampen i 2020. Trump planlægger at bruge den stærke økonomi som løftestang i sit forsøg på at vinde fire år mere.

Flertallet af amerikanerne er positive over for Trumps håndtering af økonomien

I en ny CNN-måling siger 56 procent af amerikanerne, at Trump gør et godt arbejde med økonomien. Det højeste niveau for præsidenten, siden han blev indsat i januar 2017. Og et tal, der er langt over hans generelle popularitetstal, der gennemsnitligt er omkring de 40 procent og endda er faldet en smule efter offentliggørelsen af Mueller-rapporten.

En rapport, som har fået flere fremtrædende demokrater til at lufte muligheden for at starte en rigsretssag mod præsidenten for ’obstruction of justice’ – altså at have forsøgt at bremse undersøgelsen.

Vanvid, siger præsidentens støtter. Og Trump selv har flere gange offentligt undret sig over, hvordan demokraterne kan tænke på at stille ham for en rigsret med de økonomiske resultater.

Statsgælden stiger trods Trumps løfter

Kritikere peger på, at den stærke økonomiske vækst kommer med en høj pris.

For en ting er ”jobs, jobs, jobs”. Bagsiden af den medalje er ”gæld, gæld, gæld,” lyder det.

Donald Trump lovede i 2016 fuldstændigt at eliminere den amerikanske statsgæld i løbet af otte år. Det princip ser ud til at være droppet.

Trumps skattelettelser og høje offentlige forbrug betyder, at gælden i USA vil stige med rekordfart – med 1,2 billioner dollar om året de næste 10 år ifølge Trump-administrationens eget budgetforslag fra marts. Eller 4,4 procent af BNP – betragteligt mere end gennemsnittet på 2,9 procent over de seneste 50 år.

De penge skal på et tidspunkt betales tilbage. Men for nu virker strategien for Trump.

Flertallet af de amerikanske vælgere mener, at Trump bevæger økonomien i den rigtige retning, og forbrugertilliden er høj. Den gennemsnitlige timeløn i USA er samtidig steget med 3,2 procent over det seneste år.

Positivt for verdensøkonomien - og for Danmark

Den nye jobrapport får også et positivt skudsmål fra danske økonomer.

Jyske Bank kalder det ”bomstærke tal,” mens Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg, siger, at det overraskende høje resultat for april måned er imponerende.

- Der er stadig rigtig god fart på verdensøkonomiens vigtigste vækstlokomotiv. Ganske vist har jobskabelsen i USA i 2019 kørt noget op og ned som en yoyo, men trenden er stadig markant positiv, siger Bo Sandberg ifølge Ritzau.

Hos Dansk Industri fremhæver man, at resultatet på 263.000 nye arbejdspladser i USA også er godt for Danmark.

- Vi har fået endnu en stærk jobrapport fra USA, hvor beskæftigelsen stiger mere end ventet. Det er rigtig godt nyt for verdensøkonomien og dansk eksport, siger Allan Sørensen, chefanalytiker hos DI ifølge Ritzau.