Udland

Storbritannien erklærer undtagelsestilstand for klimaet

Storbritanniens parlament har onsdag erklæret klimakrise efter store protester.

Det britiske parlament har efter ugers omfattende klimademonstrationer i Storbritannien erklæret undtagelsestilstand for klimaet.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Erklæringen er i høj grad symbolsk, men anses som et skridt, der skal imødekomme krav fra blandt andet klimabevægelsen Extinction Rebellion og "Fridays for Future", der arrangerer klimastrejker blandt unge klimaaktivister.

Extinction Rebellion blev stiftet i Storbritannien for fem måneder siden. Gruppen har de seneste uger gennemført en række demonstrationer i London.

Den har flere gange blokeret broer og veje i London. Der har også været eksempler på, at aktivister har limet sig selv fast til tog og på andre måder skabt kaos i den store hovedstad.

Labour tager æren

Demonstranterne kræver, at de britiske politikere tager klimatruslen alvorligt. De ønsker, at politikerne sætter handling bag løfter om at nedsætte CO2-udledningen og bremse den globale opvarmning.

Onsdag vedtog Underhuset i Storbritannien som det første parlament i verden at erklære en såkaldt klimakrise. Oppositionspartiet Labour tager æren for beslutningen.

- Takket være pres fra Labour er Storbritannien blevet det første land til at erklære undtagelsestilstand for miljøet og klimaet, skriver partiet på Twitter.

- Nu er det tid til for alvor at skride til handling for at håndtere klimaforandringerne.

Labours partileder, Jeremy Corbyn, håber at beslutningen om at erklære klimakrise vil få politikere verden over til at følge trop - og at det vil resultere i konkret handling.

Extinction Rebellion kalder i en meddelelse erklæringen for "et første skridt på vejen for, at regeringen fortæller sandheden om klimakrisen", skriver nyhedsbureauet AFP.

- Presset på vores politikere vil nu stige, men intet andet end beslutsom handling vil være nok, lyder det videre fra gruppen.

Glad Greenpeace

Gruppen er blevet en af verdens hurtigst voksende miljøbevægelser.

Handlingen fra det britiske parlament glæder da også den aktivistiske miljøorganisation Greenpeace.

Her siger direktøren for Greenpeace-UK, at måneders klimaprotester har ændret debatten, og at "den britiske regering er kommet under enormt pres", men at der er håb.

- Der er en reel følelse af håb i luften om, at budskabet er ved at synke ind efter adskillige årtiers klimakampagne, siger han til britiske The Guardian.

Der skal bare gøres noget, og det er ikke en løsning at udvide en af verdens største lufthavne, Heathrow, mens verden kæmper en kamp for klimaet.

- Så længe klimaændringerne forbliver en lille del af regeringens beslutninger, sparker de vores børn i tænderne. Vores børns fremtid, ikke luftfartsindustriens udvidelse, bør være vores nations første prioritet. Indtil det er sådan, vil vores tilsagn om at modsætte os denne katastrofale plan gennem alle muligheder fortsætte, siger han til The Guardian.

Extinction Rebellion blev dannet 31. oktober 2018, hvor planen var at samle et par hundrede mennesker på Parliament Square i London. Dengang dukkede 1.500 nysgerrige op. Og siden er der kommet mange tusinde til.