Udland

Målmand tacklede tavs skoleskyder og blev helten i en tragedie

Et skoleskyderi i North Carolina i USA kunne have udviklet sig til en større tragedie, hvis ikke en studerende var gået til modangreb, siger politiet.

Alarmen blinkede på computerskærme og telefoner over alt på universitetets område.

Flygt, skjul dig, kæmp

Besked fra University of North Carolina

Oplysningerne var sparsomme, men meddelelsen kunne man ikke tage fejl af:

- Melding om skud. Flygt, skjul dig, kæmp. Kom i sikkerhed så hurtigt som muligt.

Det var sidst på dagen 30. april 2019 i den amerikanske by Charlotte, og en mand var trængt ind på byens universitet med en ladt pistol.

I et af klasselokalerne sad den 21-årige studerende Riley Howell. Han kunne hverken nå at flygte eller gemme sig, da døren gik op.

Klokken var omkring tyve minutter i seks om aftenen, men Kennedy-bygningen på universitetet var stadig fyldt med studerende, der enten forberedte sig til eksamen eller ventede på at komme til en koncert med rapperen Waka Flocka Flame senere på aftenen.

Politiet i Charlotte oplyser til tv-stationen WSOCTV, at manden med den ladte pistol hedder Trystan Terrell, og at han er tidligere studerende på universitetet.

Et angreb i tavshed

Ifølge ordensmagten havde han "en hel del ammunition" på sig, da han kom ind gennem døren til klasseværelset.

Inde i klasseværelset sad omkring 30 studerende og forberedte sig til eksamen - en af dem, den 20-årige Joshua Ayers, så hvad der skete og fortalte det efterfølgende til CNN.

- Pludselig blev døren i lokalets nordside smækket op. En fyr styrter ind, trækker en pistol med sin højre hånd og begynder at skyde fra bordet i det nordligste hjørne af lokalet, siger Joshua Ayers til CNN.

- Han sagde ikke et ord. Han løb bare ind og begyndte at skyde.

Nogle studerende kastede sig ned på gulvet, mens andre forsøgte at flygte.

Men det gjorde den 21-årige Riley Howell ikke.

Han var en stor muskuløs fyr, havde været målmand på skolens fodboldhold og var i god form, så i stedet for at løbe væk fra manden med pistolen løb han direkte mod ham.

- Enten løber man i dækning eller også tager man kampen op mod gerningsmanden. Og da der ikke var noget sted at løbe hen, gjorde han det sidstnævnte, sagde Charlottes politichef Kerr Putney til tv-kanalen WSOCTV efter skoleskyderiet.

Heltegerningen

Fordi der var planlagt en koncert på skolen samme aften, var der en del politifolk i nærheden, da alarmen om skud nåede ordensmagten klokken 17.42. Derfor kunne en betjent hurtigt løbe mod det lokale, hvor skuddene kom fra.

Og ifølge politiet var Riley Howells modangreb med til at forhindre en større tragedie.

- Hvis det ikke var for hans handlinger, er det ikke sikkert, at gerningsmanden ville være blevet afvæbnet, fortalte Kerr Putney til WSOCTV efter angrebet.

Politichefen kalder den 21-årige studerendes modangreb for "en heltegerning", selvom det endte ulykkeligt for Riley Howell og hans familie.

- Desværre gav han sit liv i processen. Hans offer reddede liv, lød det fra politichefen.

Den unge mand blev skudt på klos hold, da han gik til modangreb, men han vandt tid for sine medstuderende.

Da betjenten ankom til klasselokalet, havde han held til at afvæbne gerningsmanden, der var tavs under hele processen.

I alt to studerende blev dræbt, mens fire andre blev såret.

Den anholdte Trystan Terrell bliver nu sigtet for to drab og fire drabsforsøg - politiet har ikke oplyst et eventuelt motiv for skoleskyderiet.

Ifølge politichef Kerr Putney var gerningsmanden dog bekendt med bygningen, og hans fokus for angrebet beskrives som "tilsigtet".

Våbenloven til debat igen

Ifølge politiet var den pistol, Trystan Terrell anvendte under angrebet, købt helt lovligt, og skyderiet sætter endnu en gang fokus på USA's våbenlovgivning.

Alene i april måned var der 35 masseskyderier i landet, og tirsdagens angreb er blot det seneste i en lang række skudepisoder på uddannelsesinstitutioner i USA.

Angrebet kom blot få dage efter mindehøjtideligheden i forbindelse med 20-årsdagen for skoleskyderiet på Columbine High School i 1998, der for alvor satte emnet på dagsordenen i USA.

Amerikanerne har dog endnu ikke fundet en løsning, der begrænser problemet, selvom myndighederne enkelte steder er begyndt at bevæbne lærerne, så de kan svare igen, hvis der bliver løsnet skud på deres skole.

Riley Howell var ubevæbnet, og nu hyldes han som en helt på universitetet og i store dele af USA.

I en meddelelse fra hans familie står der, at "han var et af den slags mennesker, man vidste ville tage sig af en. Og det gjorde han".