Udland

Trump påstår, at læger og mødre henretter nyfødte: - Farligt og fuldstændigt bizart

En diskussion om retten til ’sene aborter’ i ekstreme tilfælde er blevet til anklager fra præsidenten om henrettelser af babyer.

Den amerikanske præsident påstår, at læger og mødre til nyfødte babyer i nogle tilfælde beslutter at henrette barnet.

- Babyen bliver født. Moren mødes med lægen. De tager sig af babyen. De pakker babyen smukt ind, sagde Trump ved et vælgermøde i Wisconsin og lavede en vuggende bevægelse med sin ene arm.

- Og så beslutter lægen og moren, om de vil henrette babyen.

Det er en gentagelse – blot langt mere detaljeret – af en påstand, der af faktatsiden PolitiFacts kaldes falsk. Den faldt i forbindelse med en ophedet debat om retten til såkaldt sene aborter i ekstreme tilfælde.

Trumps angreb begyndte i februar

Kritikerne kalder det præsident Trumps måske værste løgn, siden han blev indsat. Det sker samme uge, som han ifølge Washington Post rundede 10.000 usande eller misledende udtalelser i sin tid som præsident.

Trumps angreb begyndte i februar, da Virginias demokratiske guvernør, Ralph Northam, beskrev følgerne af et lovforslag, der ville lempe restriktionerne for sene aborter, som i praksis er aborter i tredje trimester af graviditeten. En hændelse, der kan komme på tale, hvis fosteret har svære misdannelser og ikke vil kunne overleve mere end et par dage uden for morens mave. Eller hvis morens liv er i fare.

Men udtalelserne fra Ralph Northam og et lignende lovforslag i New York fik republikanske abortmodstandere i offensiven.

Et republikansk modforslag blev stemt ned i Kongressen. Det fik Trump til at tweete, at demokraterne støttede ”henrettelser af babyer EFTER fødslen”. Han gentog anklagen i den årlige State of the Union-tale til Kongressen.

Fuldstændig bizar og farlig antydning

Nu har Trump genoptaget angrebene i Wisconsin. Og denne gang påstod han yderligere, at mødre og sundhedspersonale aktivt beslutter at henrette babyer.

Lyn-analyse

Trumps markeringer på abortområdet er udelukkende taktiske for at holde vælgerbasen varm og oppe på dupperne. Det er et tema, som lige siden abortens lovliggørelse i 70’erne har fået de mest konservative republikanere så meget op i det røde felt, at de vil gøre alt - og støtte enhver - der kan stoppe kvinders ret til abort. Inden Trump blev præsidentkandidat, var han fuldtonet tilhænger af abort. Men hans rådgivere har fortalt ham, at han er nødt til at mene det stik modsatte for at please sin base. Og det gør han så med jævne mellemrum på mere eller mindre farverig vis.

En udtalelse, der er blevet mødt med forargelse af sundhedspersonale i USA.

- Alene antydningen af, at babyer bliver henrettet på hospitaler, er fuldstændig bizar og farlig og fornærmende for enhver, der arbejder professionelt med sundhedspleje, siger Julia Puler, som er sygeplejerske i Michigan. Hun har også skrevet om sine egne oplevelser i en række tweets, som siden er gået viralt.

En anden sygeplejerske, Anna Smith, som har arbejdet på en akut neonatal afdeling i fem år, har sagt til mediet The Daily Beast, at hun blev rasende, da hun hørte præsidentens kommentarer i Wisconsin.

- Familierne, jeg har arbejdet med, hvor jeg har overrakt dem deres babyer for første og sidste gang, de fortjener ikke det her. De fortjener ikke at blive udstillet som onde eller at blive kaldt bødler, siger Anna Smith.

Allerede ulovligt at dræbe en nyfødt baby

Sygeplejerskerne siger, at deres arbejde er følsomt, personligt og absolut ikke har noget med abort i normal forstand at gøre.

Både læger, sygeplejersker og interesseorganisationer siger, at Trumps beskrivelse er fundamentalt forkert.

De peger på, at det naturligvis allerede er ulovligt at dræbe en nyfødt baby.

Og de siger, at det, som Trump angriber, ikke er aborter i tredje trimester, men derimod palliativ pleje, hvor nyfødte med voldsomme fødselsdefekter bliver holdt trygge, mens det i samråd mellem forældre og læger bliver besluttet, i hvor høj grad livsforlængende behandling skal fortsætte. Det er tilfælde, hvor babyen lider at så svære skader efter for eksempel en for tidlig fødsel eller hjertefejl, at den forventede levetid ofte blot vil være få dage.

Frygter voldelige angreb

- Hver gang en forælder skal tage en sådan beslutning om deres baby - du kan ikke forestille dig, hvordan det er for dem. Det er hjerteskærende, siger Amy Carle, som har arbejdet som sygeplejerske i 22 år.

- Og for ham (præsidenten, red.) at sige så uansvarligt, at babyer bliver henrettet. Det er ganske frygteligt for alle de familier, som skal gå igennem den slags valg.

Sundhedspersonale og aktivister, der arbejder med abort, frygter, at Trumps retorik kan føre til voldelige angreb mod læger, sygeplejersker og abortklinikker, som det tidligere er set i USA.