Udland

Theresa May fyrer forsvarsministeren efter læk om Huawei

Gavin Williamson er ikke længere forsvarsminister, skriver AP. Tolga Akmen / Ritzau Scanpix

- En stor skuffelse, skriver Theresa May i sit fyringsbrev til Gavin Williamson.

Premierminister Theresa May har afskediget sin forsvarsminister, Gavin Williamson, for at have lækket oplysninger om den kinesiske techvirksomhed Huawei.

- Premierministeren har her til aften bedt Gavin Williamson om at forlade regeringen, da hun har mistet tilliden til hans evner til at klare posten som forsvarsminister og til at være medlem af regeringen, siger en talskvinde for Downing Street.

For en uge siden kunne avisen The Telegraph offentliggøre en opsigtsvækkende historie om, at regeringen vil lade Huawei få en rolle – om end en begrænset rolle – i udbygningen af Storbritanniens 5G-netværk.

En sikkerhedsrisiko

Historien er opsigtsvækkende af to grunde.

Huawei anses for at være tæt forbundet med den kinesiske stat og det kinesiske militær, og derfor har flere vestlige lande den seneste tid fravalgt Huawei som samarbejdspartner i udbygningen af deres 5G-netværk.

Argumentationen er, at det kan blive en sikkerhedsrisiko, hvis Kina på den måde får indblik i landenes centrale kommunikationssystemer – og måske endda også en finger på afbryderknappen.

USA har direkte advaret sine allierede mod at lade Huawei stå for 5G-udbygningen.

Danmark har for kort tid siden fravalgt Huawei og har i stedet lavet en aftale med svenske Ericsson, der anses for at være næsten lige så langt fremme teknologisk som Huawei, der er anerkendt som verdens førende inden for 5G-teknologi.

Det nationale sikkerhedsråd

Men The Telegraphs historie er også kontroversiel af en anden grund.

Oplysningerne i artiklen kan nemlig kun stamme fra et medlem af det nationale sikkerhedsråd, hvor der kun sidder udvalgte ministre og sikkerhedschefer, som alle har underskrevet tavshedserklæringer om rådets møder.

Ifølge The Guardian iværksatte premierminister Theresa May en undersøgelse for at finde ud af, hvem der stod bag lækagen.

Og undersøgelsen pegede entydigt på hendes forsvarsminister, Gavin Williamson.

- En stor skuffelse, som Theresa May skriver i sit fyringsbrev til Gavin Williamson.

Han har selv stædigt benægtet, at han skulle stå bag lækagen, men det rokkede altså ikke ved Theresa Mays beslutning.

Nej til politianmeldelse

Formanden for oppositionspartiet De Liberale, Vince Cable, har ifølge The Guardian krævet, at Gavin Williamson ikke bare bliver fyret, men også bliver meldt til politiet. Men det har Theresa May afvist.

Penny Mordaunt er blevet udnævnt til ny forsvarsminister.

Hun kommer fra en stilling som udviklingsminister. Her bliver hun afløst af Rory Stewart.