Udland

Store optøjer og hundredevis af anholdte i Paris 1. maj

Protestbevægelsen De Gule Veste benyttede 1. maj til endnu en voldsom protest mod den franske præsident og hans politik.

Årets 1. maj-demonstration i Paris har været præget af udbrud af vold, et rekordstort politiopbud og tåregas i gaderne.

Demonstrationen, der traditionelt er arrangeret af fagbevægelsen, er i år blevet infiltreret af protestbevægelsen De Gule Veste og sortklædte autonome, der har været i kampe med politiet.

- Man taler om, at dagen i dag ikke bare bliver en rød arbejdernes kampdag. Det bliver også en gul og en sort dag. Gul, fordi de gule veste er en del af gadebilledet. Og sort for de yderliggående, som bekender sig til antifascistiske autonome bevægelser og dækker deres ansigter til, fortæller TV 2s udsendte medarbejder Frederikke Ingemann, der dækker demonstrationerne i Paris.

Nye love

Efter flere voldsomme demonstrationer fra De Gule Veste i løbet af vinteren havde fransk politi forberedt sig grundigt på dagens demonstration.

En såret demonstrant hjælpes væk fra dagens demonstrationer i Paris

Et rekordstort antal politifolk var udkommanderet. I alt 7400 politifolk – eller fem gange så mange som sidste år, hvor man vurderede, at 1500 politifolk var rigeligt til at holde ro og orden.

Og politiet har fået nye beføjelser. I april trådte en ny lov i kraft, der giver politiet ret til at gennemsøge demonstranters personlige ejendele og køretøjer. I samme lovpakke var også et forbud mod at maskere sig ved en demonstration – en overtrædelse, der kan give helt op til et år i fængsel.

Den nye lov er brugt flittigt i dag. Sent onsdag eftermiddag opgjorde fransk politi, at man havde foretaget 12.000 af disse ransagninger og samtidig havde foretaget 200 anholdelser, fortæller den franske tv-station France 24.

7400 politifolk var udkommanderet i Paris i dag. Det var fem gange så mange som ved sidste års 1. Maj-demonstration. Som man kan se, affyrede politiet gummikugler under dagens demonstration.

Masser af tåregas

De Gule Veste og de sortklædte autonome – i Frankrig kaldet Den Sorte Blok - har sat deres markante præg på dagens demonstration.

På et tidspunkt drev tåregassen tæt over demonstrationen, men politiet forsøgte at udskille medlemmerne af Den Sorte Blok, der smed med brosten og smadrede parkerede biler.

Også demonstranterne fra De Gule Veste gik i konfrontation med politiet, sådan som de flere gange har gjort under deres store demonstrationer i vinter og ved deres faste demonstrationer hver lørdag.

Demonstranter med en henvisning til den franske revolution: 'Viva La Commune'

"Ud med Macron"

Bevægelsen, der startede sidste år som en protest mod stigende benzinpriser, har siden udviklet sig til en generel protest mod den sociale ulighed i Frankrig.

De Gule Veste kræver en højere mindsteløn og genindførelse af formueskatten for de rigeste – en skat, som præsident Emmanuel Macron har afskaffet. Desuden kræver de, som et helt generelt krav, at præsident Macron skal træde tilbage.

- Det, der helt overordnet samler bevægelsen, er den sociale ulighed, som de mærker i deres hverdag. En ulighed, som de ikke føler, regeringen og Macron tager hånd om. Mange af dem, som jeg har talt med, siger, at Macron er de riges præsident. De ser ham stadig som en investeringsrådgiver, der bare er trukket i en præsidenthabit, men som ikke varetager befolkningens interesser, fortæller Frederikke Ingemann.

Frederikke Ingemann fra Paris: Stemningen er ikke som den plejer

Børn fik tåregas

Ifølge en optælling, som franske medier har foretaget, deltog omkring 40.000 mennesker i dagens demonstration, fortæller tv-stationen France 24.

Men stemningen har været meget anderledes, end den plejer 1. maj i Paris, vurderer Frederikke Ingemann:

- Normalt ville man se børnefamilier med barnevogne, unge og ældre med blomster, der nød denne fridag. Det er slet ikke det, vi er vidne til i dag. Man mærker utrygheden lige under overfladen. Vi har set enkelte børnefamilier, men tre af dem, jeg har set, var på vej væk, fordi børnene havde fået tåregas i øjnene og grædende blev skubbet væk i deres klapvogne af forældrene, fortæller Frederikke Ingemann.

For De Gule Veste har dagen blot været en i rækken af opgør med den franske stat og præsident Macron. En af bevægelsens uofficielle talsmænd Maxime Nicolle holdt et improviseret pressemøde midt i demonstrationen, hvor han lovede, at De Gule Vestes faste lørdagsdemonstrationer ville fortsætte uden vaklen.

- De Gule Veste fortsætter denne lørdag. Og lørdagen efter den, fastslog han.