Udland

Terrorforsker efter ny video fra IS-leder - frygt for angreb på kirker i Europa

Terrorforsker mener, at ny video med al-Baghdadi skal vise, at han stadig har kontrol over kalifatet.

Terrorbevægelsen Islamisk Stat offentliggjorde mandag en video af gruppens leder, Abu Bakr al-Baghdadi.

Frygten er, at vi i nær fremtid vil se større, koordinerede angreb på kirker i Europa

Terrorforsker Magnus Ranstorp

Det er første gang, han optræder på video, siden han i 2014 udråbte det såkaldte kalifat fra talerstolen i en moske i den irakiske by Mosul.

I videoen sidder al-Baghdadi med stort fuldskæg, sort tørklæde og korslagte ben. Ved hans side står en Kalashnokov-riffel.

- Ærligt, så er islams krig mod korset og dets folk en lang kamp. Kampen om Baghuz er ovre, men den viste den kristne vildskab og brutalitet mod det muslimske samfund, siger al-Baghdadi blandt andet i videoen.

Ifølge den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp skal videoen vise, at al-Baghdadi stadig har magten over det islamiske kalifat.

- Der har været en del forlydender om interne stridigheder i Islamisk Stat. Al-Baghdadi refererer blandt andet til terrorangrebet i Sri Lanka i påsken for at vise, at han stadig har kontrol over kalifatet, siger Magnus Ranstorp til TV 2.

Håber på spor i video

Han vurderer, at videoen, der tilsyneladende er optaget for nyligt, er ægte, men understreger, at eksperter lige nu er ved at undersøge optagelsen.

- Der er ikke noget i videoen, der indikerer, at den ikke skulle være ægte. Efterretningstjenester gennemgår nu videoen sekund for sekund for at se, om de kan finde ledetråde, der afslører, hvor han opholder sig, fortæller Magnus Ranstorp.

Siden nedkæmpelsen af Islamisk Stats områder i Irak og Syrien har der været spekulationer om, hvor al-Baghdadi opholdt sig. Den mest udbredte teori er ifølge forskeren, at han har opholdt sig et sted i den syriske ørken omgivet af nogle få loyale mænd.

Dusør på 25 millioner dollars

Al-Baghdadi er en af verdens mest eftersøgte mænd og er flere gange rygtet død under krigen i Syrien. Noget, den nye video synes at afkræfte, mener Ranstorp.

Dusøren for al-Baghdadis pågribelse er på 25 millioner dollars og er udlovet af USA.

Videoen er også det første livstegn fra al-Baghdadi, siden Islamisk stat mistede sit sidste territorium i Syrien, da terrorbevægelsen blev nedkæmpet i Baghuz.

- Islamisk Stat er lige nu ved at samle kræfter efter nederlaget i Syrien og Irak. I løbet af det næste år har mellem 1000 og 1500 af kalifatets krigere afsonet deres terrordomme og vil blive løsladt fra fængsler verden rundt. Det er noget, der skaber bekymring i forskellige europæiske efterretningstjenester, siger Magnus Ranstorp til TV 2.

Frygter angreb på kirker i Europa

Han uddyber, at bekymringen især går på, at Islamisk Stat vil kopiere angrebene i Sri Lanka i påsken, hvor flere end 250 mennesker blev dræbt, og i hundredvis blev såret.

- Siden 2015 har vi set en stigning af mindre, enkeltstående angreb fra Islamisk Stat. Frygten er, at vi i nær fremtid vil se større, koordinerede angreb på kirker i Europa, advarer Magnus Ranstorp.

Den nye 18 minutter lange video er blevet offentliggjort af al-Furqan netværket, der er en af Islamisk Stats kommunikationskanaler på den krypterede beskedtjeneste Telegram.