Udland

Ni personer tiltales for trusler mod Utøya-overlevende

En 60-årig mand er blandt de tiltalte.

Omkring klokken 17.00 den 22. juli 2011 ændrede livet sig for altid for mange nordmænd, da ekstremisten Anders Behring Breivik dræbte 69 børn og unge på den lille, norske ø Utøya.

Siden har livet for mange overlevende været hårdt, og ikke alle har kunnet leve i fred.

Således skriver norske Aftonposten, at ni personer nu vil blive tiltalt for trusler og hadefulde ytringer mod overlevende fra angrebet.

Oplysningerne bekræftes af Monica Lillebakken, der er chef for Oslo politis gruppe for hadkriminalitet.

Hun oplyser i en mail til Aftonposten, at politiet har taget sagerne op, efter at avisen omtalte truslerne i 2018.

60-årig mand tiltalt

Dengang kom det frem, at de overlevende blandt andet modtog beskeder, hvori afsenderen gjorde det klart, at vedkommende ønskede, at udfaldet af 22. juli 2011 havde været en anden:

- Tænker, at det ville have været bedst for os, hvis du havde været på øen og ikke var overlevet. Synd, at Breivik ikke ramte bedre, skrev én.

En anden besked lød:

- Håber at se dig ligge under Utøya næste år :) Din feje djævel .. Synd ikke Breivik tog dit liv. Ellers gjorde han et meget godt stykke arbejde.

En af de tiltalte er ifølge Aftonposten en 60-årig mand fra Oslo.

Han er foruden trusler mod overlevende også tiltalt for trusler mod andre. Desuden er han dømt for i over tre årtier at have sendt trusler, hademails og pakker med blandt andet dyre-ekskrementer, cigaretskodder og affald til de forurettede.

Monica Lillebakken oplyser videre, at de resterende tiltaler snart vil blive rejst.

Det var det norske arbejderpartis ungdomsorganisation, AUF, der afholdt politisk sommerlejr på øen, da angrebet fandt sted.

Og den tidligere AUF-leder Mani Hussaini er én af dem, der siden har modtaget trusler fra den 60-årige mand. Ytringer, der blandt andet gik på Mani Hussainis etniske baggrund og antydninger om, at han snart ville dø.

Jeg ved, at mange unge er bange for at stikke deres hoved frem og sige, hvad de synes, fordi de er bange

Mani Hussaini, tidligere AUF-leder.

Mani Hussaini er ikke længere aktiv i politik, men sagen glæder ham:

- Jeg ved, at mange unge er bange for at stikke deres hoved frem og sige, hvad de synes, fordi de er bange for, hvad den slags mennesker kan skrive og sige. Derfor er det vigtigt, at myndighederne siger, at du ikke kan bryde loven, bare fordi du gør det på Facebook, siger han til Aftonposten.

Idømt 21 års fængsel

AUF og Arbejderpartiet fortæller da også, at hetz mod partiets medlemmer nu har fået stort fokus.

Medlemmerne støttes og coaches, når de udtaler sig i medierne, så de ved, hvordan de skal reagere på kommentarer på eksempelvis Facebook. Og så opfordres medlemmerne til at anmelde grov hetz og trusler, siger AUFs generalsekretær Sindre Lysø.

I alt 77 personer mistede livet, da den nu terrordømte massemorder Anders Behring Brevik først udløste en bombe i regeringskvarteret i det centrale Oslo og siden gik i land på Utøya og åbnede ild.

Anders Behring Brevik erkendte ugerningen, men påberåbte sig at have handlet i "nødværge" for at redde Norge og Europa fra islam. Det skrev han blandt andet i et 1500 siders langt manifest.

16. april 2012 blev retssagen mod ham indledt ved Oslo byret, og 24. august 2012 blev han idømt en forvaringsdom på 21 års fængsel for terror.