Udland

Russisk agent skal i fængsel - USA forsøger at redde ansigt, siger Putin

Den russiske agent Maria Butina undskyldte selv sine handlinger, da hun var i retten.

Den russiske agent Maria Butina blev fredag idømt en fængselsstraf på 18 måneder og udvisning fra USA.

Den 30-årige kvinde, der har siddet varetægtsfængslet siden juli, har erklæret sig skyldig i, at hun har infiltreret den amerikanske våbenlobby National Rifle Association (NRA).

Den russiske præsident, Vladimir Putin, er ikke tilfreds med dommen. Lørdag siger han ifølge BBC, at ’det er uklart, hvad hun er dømt for, og hvilken forbrydelse hun har begået’.

- Jeg tror, at man forsøger at redde ansigt. De arresterede hende og satte hende i fængsel. Men de havde ikke noget på hende. Så for ikke at se totalt dumme ud gav de hende en dom på 18 måneder for at vise, at hun var skyldig i et eller andet, lyder det fra præsidenten.

Undskyldte i retten

Maria Butina undskyldte selv sine handlinger, da hun var i retten.

- Jeg skammer mig og er pinligt berørt over den internationale skandale, min anholdelse har medført. Mine forældre lærte mig vigtigheden af uddannelse, hvordan man lever lovligt, og hvordan man er god mod andre.

- Jeg har tre akademiske titler, men nu er jeg en dømt forbryder uden job, uden penge og uden frihed, sagde Maria Butina ifølge Ritzau.

Ifølge anklagerne, benyttede den 30-årige russer sit medlemskab af NRA til at opnå kontakt med amerikanske politikere og ledere. Blandt andet i Det Republikanske Parti.

Hun er blandt andet anklaget for at have videregivet de informationer hun tilegnede sig til Rusland – via en højtstående embedsmand, som hun rapporterede til.

Vakte opsigt

Maria Butina vakte opsigt med sit røde hår og sin udadvendte tilgang. Hun holdt taler, medvirkede letpåklædt i billedserier, lavede youtube-videoer, deltog i interviews og besøgte konferencer.

Officielt var hun stifter af den russiske forening Right to Bear Arms, der skulle øge russernes adgang til våben.

Derfor søgte hun inspiration til arbejdet hos blandt andet den amerikanske våbenlobby og den ledende organisation, NRA, som vurderes at have massiv indvirkning på amerikansk politik.

Gennem en periode på fem år, benyttede hun sig af sine evner til at komme helt tæt på en række amerikanske politikere, indflydelsesrige politiske aktivister og inderkredsen i politiske interessegrupper.

Maria Butina har allerede afsonet ni af de 18 måneders fængsel, hun er blevet idømt. Hun bliver udvist til Rusland, når hun har afsonet de resterende ni måneder.