Udland

Kim Jong-uns desperation kan gøre ham utilregnelig igen, siger analytiker

Dagen efter topmødet med Ruslands præsident kommer Kim Jong-un ifølge det nordkoreanske statsmedie KCNA med en række beskyldninger mod USA.

Knap var Nordkoreas leder Kim Jong-un vendt hjem fra sit topmøde med Ruslands præsident Vladimir Putin, før han kom med negative beskyldninger mod USA.

Det kan både fortolkes som en forhandlingstaktik og som ren desperation, vurderer Kristian Mouritzen, sikkerhedspolitisk korrespondent hos Berlingske.

Der er en desperation i det, som kan være meget farlig

Kristian Mouritzen

Ifølge det nordkoreanske statsmedie KCNA siger Kim Jong-un, at freden og sikkerheden på den nordkoreanske halvø lige nu helt og holdent afhænger af USA’s fremtidige attitude, og at Nordkorea vil vogte sig for alle tænkelige situationer.

Situationen på den koreanske halvø har nået et kritisk punkt, og det er sket, fordi USA mødte op til det seneste topmøde med en negativ indstilling til forhandlingerne i Hanoi, lyder det ifølge mediet fra Nordkoreas leder.

Herunder hjælper sikkerhedspolitisk korrespondent hos Berlingske Kristian Mouritzen dig med at blive klogere på temperaturen mellem Nordkorea og USA.

Hvad vil Kim Jong-un opnå med denne udmelding?

- Det kan opfattes som en forhandlingstaktik, men jeg tror egentlig også, at det er desperation på grund af alle de lag af sanktioner, der er lagt på Nordkorea gennem årene. De seneste sanktioner, der er blevet vedtaget i FN’s sikkerhedsråd, har ramt landet hårdt.

- Det er derfor vi ser, at Kim Jong-un hele tiden forsøger at få nye alliancepartnere. Senest ved det russiske topmøde med Vladimir Putin i Vladivostok, hvor han forsøgte at få russerne til ikke at gå med til flere sanktioner mod Nordkorea i FN’s sikkerhedsråd. Men der er en desperation i det, som kan være meget farlig på både den korte og den lange bane, siger Kristian Mouritzen.

Vi skruer lige tiden tilbage til topmødet i Hanoi i februar mellem USA’s præsident Donald Trump Kim Jong-un. Hvad betød det møde for USA og Nordkoreas forhold - kan man betegne det som katastrofalt?

- Nej, jeg tror ikke, man ligefrem kan betegne det som katastrofalt. Men i betragtning af, at de havde haft flere topmøder, så var det her nok det værste for dem. For der kom absolut intet ud af det. Det blev afbrudt før tid, og resulterede ikke engang i en fælleserklæring.

- Kim Jong-un var, hvis rapporterne er korrekte, dybt chokeret over, at han ikke fik Trump til at gå efter sin strategi, som var at få ophævet nogle af sanktionerne mod Nordkorea. Han var tilsyneladende blevet rådgivet forkert af sine folk derhjemme, for Trump ville ikke flytte sig én eneste millimeter.

- Det skyldes i meget høj grad USA’s udenrigsminister Mike Pompeo og Trumps nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton, som begge er benhårde forhandlere. Så når Trump vakler, og det gør han faktisk engang imellem, så banker de ham på plads. Det skete under topmødet i Hanoi. Og det førte jo så i sidste ende til sammenbruddet, siger Kristian Mouritzen.

Hvilken konsekvenser kan det få, at topmødet i Hanoi blev en fiasko?

- Kim Jong-un vender sig meget aggressivt imod USA for at markere, at han godt kan finde på at vende tilbage til en oprustning af atomområdet. Hvis han bliver desperat, kan han igen begynde med atomprøvesprængninger for at markere, at han er en atommagt.

- Hvis det sker, er vi ude i en meget, meget anspændt situation i hele det område. Måske endda en mere anspændt situation, end der har været nogensinde tidligere, fordi det vil ske ovenpå en række forhandlinger, hvor parterne har forsøgt bygge bro.

Jeg taler ikke om krig her, men om at forholdende kan blive fastfrosset igen

Kristian Mouritzen

Hvordan stiller det Trumps forsøg på en diplomatisk løsning, at Putin har meldt sig ind i kampen?

- Jeg tror, at Mike Pompeo og John Bolton er ret kolde overfor det. For de vil ikke lade russerne spille en rolle i det her.

- Jeg tror, at de har lagt mærke til, at Putin inden mødet gjorde opmærksom på, at han også ønsker en atomafrustning af Nordkorea. Så amerikanerne har i hver fald været beroligede på et område, nemlig at Rusland ikke havde tænkt sig at pille ved grundstenen i de forhandlinger, som Trump og Kim Jong-un er i gang med.

Hvad er status på nedrustningen af Nordkorea så nu, dagen efter Putin og Kim Jon-uns møde?

- Jeg er alvorligt bange for, at vi, på grund af desperationen i Kim Jong-uns situation, kommer til at se en række strategiske tiltag fra Kim Jong-un. Det kan man kan frygte bliver tolket som en oprustning, og så kan det jo gå rimelig galt på mange områder. Jeg taler ikke om krig her, men om at forholdene kan blive fastfrosset igen, siger sikkerhedspolitisk korrespondent Kristian Mouritzen.