Udland

Kim Jong-un giver USA skylden for fastkørte forhandlinger

Kim Jong-un kræver den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, fjernet fra forhandlingerne.

Situationen mellem USA og Nordkorea er "kritisk", siger den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, i forbindelse med et topmøde med Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Det skriver det nordkoreanske nyhedsbureau KCNA ifølge Reuters.

- Forhandlingerne om Den Koreanske Halvø er gået i stå og har nået et kritisk punkt, siger Kim Jong-un.

Nordkoreas leder bebrejder USA for landets "ensidige attitude" og for at have handlet i "ond tro" ved det seneste møde mellem de to lande.

For at fortsætte forhandlingerne kræver det, at USA er "mere fleksibel" og accepterer Nordkoreas krav om at lempe sanktionerne mod landet.

Kræver Pompeo fjernet

Kim Jong-un har to gange mødtes med USA's præsident, Donald Trump. Første gang i Singapore i juni 2018 og senest i Vietnam for to måneder siden. Derudover har delegationer fra de to lande forhandlet sideløbende.

Heller ikke de forhandlinger har båret frugt.

Ifølge Kim Jong-un har den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, forsøgt at afspore forhandlingerne. Pompeo har været en nøglefigur fra amerikansk side i forhandlingerne, men Kim Jong-un kræver ham fjernet fra forhandlingerne.

Torsdag mødtes Kim Jong-un for første gang med Vladimir Putin. Mødet foregik på et universitet i den russiske by Vladivostok, der ligger cirka 130 kilometer fra grænsen mellem de to lande.

Nordkoreas atomprogram var hovedtemaet på mødet, fortalte Jurij Usjakov, der er talsmand for Kreml, tidligere på ugen.

Ret åben, tankefuld og interessant

Vladimir Putin mener, at der nu skal flere med ved forhandlingsbordet, herunder ham selv.

Efter topmødet torsdag sagde den russiske præsident, at amerikanske sikkerhedsgarantier måske ikke er nok til at få Nordkorea til at skrotte sit atomprogram.

Første del af topmødet foregik, mens de kun var omgivet af enkelte rådgivere. Der var på forhånd afsat 50 minutter til denne del, men den varede dobbelt så længe.

Putin beskrev efterfølgende Nordkoreas leder som "ret åben", "tankefuld" og "interessant".

Selv talte Kim Jong-un ikke med pressen, men gav efter mødet hånd til Putin, inden han forsvandt i en limousine.