Ulla Terkelsen: Macron forsøger at gå i spagat

Under en maraton-tale torsdag aften lovede den franske præsident Macron en lang række ændringer til det franske folk. Men de får ikke alt, de ønsker.

- Jeg forstår godt, I er vrede. Der vil komme ændringer. Men min kurs fortsætter.

Sådan kan man kort opsummere den franske præsidents, Emmanuel Macron, budskab efter en mere end to timer lang seance, hvor han først talte til nationen og derefter tog imod spørgsmål fra pressen.

Emmanuel Macron har aldrig tidligere i sin tid som præsident holdt et officielt pressemøde på denne måde, men situationen er tilspidset i Frankrig for tiden.

Når man har magten, må man acceptere ikke nødvendigvis at være populær

Emmanuel Macron, Præsident, Frankrig

I mere end 20 uger i træk har protestbevægelsen "De Gule Veste" ført an i demonstrationer imod regeringen og i bredere forstand imod ”eliten” og i de, i deres øjne, forældede magtstrukturer i Frankrig.

TV 2s korrespondent Ulla Terkelsen siger, at præsidenten er blevet nødt til at forholde sig til de vedholdende protester.

- De betyder, at landet stander i våde. Det er ligesom om, hans appeller til nationalt sammenhold ikke har været nok. Der er nogle kæmpestore spænd i samfundet mellem de rige og de fattige, og det er derfor, de er gale. Der holdes gang i vreden, siger Ulla Terkelsen.

Kom med en lang række forslag

På overfladen var præsident Macron tilsyneladende i gavehumør. Blandt andet lovede han skattelettelser. En slags håndsrækning til det arbejdende Frankrig.

- Det er et krav, ”De Gule Veste” hele tiden har haft, for skattetrykket i Frankrig er tårnhøjt. Når alle skatter er betalt, har almindelige middelklassefamilier svært ved at få det til at hænge sammen, siger TV 2s Frederikke Ingemann, der følger franske forhold.

Den franske præsident oplyste ikke i sin tale, hvordan skattelettelserne skal finansieres, men sagde, at folk skal arbejde mere.

I det hele taget ligner det en svær balancegang, Emmanuel Macron begiver sig ud på. For præsidenten slog også fast, at den politik, hans regering har påbegyndt, vil fortsætte.

- De grundlæggende ting, vi har gennemført de første to år skal ikke blot bevares, men fortsættes og intensiveres, siger Emmanuel Macron.

Intet er helligt

Tidligere i år præsenterede Emmanuel Macron initiativet ’Den Store Nationale Debat', som indeholdt borgerkonferencer, møder mellem borgere og politikere, samt at Macron rejste rundt i Frankrig og mødtes med borgmestre i de forskellige regioner - for at forstå frustrationerne i landet.

Emmanuel Macron mødes med elever og lærere på en landbrugsskole i Etang-sur-Arroux i det centrale Frankrig i februar.
Emmanuel Macron mødes med elever og lærere på en landbrugsskole i Etang-sur-Arroux i det centrale Frankrig i februar. Foto: Ludovic Marin / Ritzau Scanpix

Emmanuel Macron fortalte på dagens pressemøde, at det blandt andet er den proces, der har ført til en række nye reformer, han vil indføre.

Blandt andet vil Macron også gøre det lettere at holde folkeafstemninger om enkelte politiske emner.

- Han sætter nogle ting i søen, hvor folk skal føle sig mere involverede. Det skal være nemmere at få ting gennemført ved underskriftsindsamlinger, altså en tilnærmelse til det ”direkte demokrati”. Det er i virkeligheden meget 60’er-agtigt, siger Ulla Terkelsen.

Samtidig lagde Macron op til at reformere hele det parlamentariske system, og han vil rydde ud i det franske bureaukrati.

- Det skal være slut med at være embedsmand på livstid, siger Macron.

- Når man har magten, må man acceptere ikke nødvendigvis at være populær. Jeg foretrækker at være ansvarlig og leve op til mine forpligtelser, snarere end at forføre på overfladisk vis, siger Emmanuel Macron.

De kommende dage vil vise, om franskmændene så er tilfredse med de udspil, deres præsident er kommet med.

- Folket vil nu se, hvordan det kommer til at se ud i praksis, for han forsøger at gå i spagat, for han siger også til de utilfredse borgere, at han godt forstår, de er stiktossede, siger Ulla Terkelsen.