Udland

Tesla tabte 4,7 milliarder kroner i første kvartal

Elbilproducenten med Elon Musk i spidsen har tabt store penge på ikke at kunne levere biler nok til kunderne.

Tesla har tabt 700 millioner dollar - 4,7 milliarder kroner - i første kvartal af 2019.

Det fremgår af kvartalsregnskabet for virksomheden med Elon Musk i spidsen, der blandt andet producerer elbiler og batterier, skriver flere internationale nyhedsbureauer.

Det store tab skyldes, at man ikke har kunnet levere nok biler til kunderne, og at Tesla har lanceret en billigere udgave af elbilen Model 3 Sedan.

Leveringen af elbiler faldt med 31 procent i forhold til fjerde kvartal af seneste regnskabsår.

Forventer profit

Resultatet var lavere, end hvad analytikere på Wall Street forventede.

Virksomheden oplyser, at man også forventer et tab i andet kvartal af regnskabsåret.

Elon Musk lover, at Tesla leverer overskud i tredje kvartal.

- Når vi ser en effekt af flere leveringer og reducering af udgifter, forventer vi profit i tredje kvartal og et meget mindre tab i andet kvartal, siger Elon Musk i et brev til investorerne.

Tesla oplyser, at man forventer at levere op mod 400.000 elbiler i 2019, og antallet kan muligvis nå 500.000.

Selvkørende taxa

En anden årsag til de røde tal er, at Tesla skulle betale 920 millioner dollar - 6,2 milliarder kroner - i konvertible obligationer, som er et gældsbrev udstedt af et aktie- eller anpartsselskab.

Ifølge bilekspert og chefredaktør for Kelley Blue Book og Autotrader Karl Brauer skyldes Teslas tab dog også, at virksomheden nu har fået konkurrence fra bilmærker som Porsche, Audi, Mercedes og Hyundai, der alle er kommet på banen med deres bud på en elbil.

- Det mest problematiske er, at ingen af disse problemer ser ud til at forsvinde. Tværtimod er det den nye normal for Tesla, siger Karl Brauer til CNN.

Tabet kommer efter to kvartaler i træk med overskud. Det var første gang i virksomhedens 15-årige historie, at det skete.

Ifølge nyhedsbureauet AP har Tesla tabt mere end 40 milliarder kroner, siden virksomheden for 15 år siden satte sig for at revolutionere bilindustrien.

Elon Musk udtalte mandag, at han forventer, at Tesla leverer selvkørende biler til en taxaservice næste år.