Udland

Putin og Kim havde to timer langt indholdsrigt møde

Drøftelser mellem Putin og Kim var planlagt til at vare 50 minutter, men de fortsatte i to timer.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, afsluttede torsdag et topmøde i Valdivostok med erklæringer om, at deres drøftelser havde været "vellykkede, ligefremme og meningsfulde."

Putin sagde ved topmødets afslutning, at han lige som USA ønsker at se Den Koreanske Halvø uden atomvåben.

Han siger, at han har bedt Kim om at orientere USA om, at Rusland vil føre drøftelser med USA og Nordkorea om at skabe mere tillid og flere garantier for en fredelig udvikling.

Putin siger, at nye sekspartsforhandlinger vil være gavnlige.

Kim, som bliver en dag ekstra i Vladivostok, inden han kører tilbage til Pyongyang i sit pansrede tog, sagde, at topmødet handlede om at skabe fred og stabilitet.

I en skåltale ved den afsluttende middagsbanket erklærede den nordkorenske leder, at "vi er stolte af at have et stort land som Rusland som vore nære nabo".

Langt møde

Den første del af topmødet, hvor de to ledere mødtes ansigt til ansigt, var planlagt til at vare 50 minutter, men det kom til at vare mere end dobbelt så lang tid.

Drøftelserne fandt sted bag lukkede døre i et lokale på Det Fjernøstlige Føderale Universitet. Her var det kun tolke, som ledsagede de to ledere.

De øvrige medlemmer af den nordkoreanske delegation deltog i topmødets udvidede anden del, hvor Putin også havde en delegation ved sin side.

Håb om bedre økonomi

Under den del af topmødet, hvor journalister var til stede, udtrykte den russiske leder håb om, at Rusland vil kunne hjælpe Nordkorea med at få gang i økonomien og samtidig normalisere de diplomatiske forhold på Den Koreanske Halvø.

Vladivostok er base for Ruslands Stillehavsflåde og ligger cirka 130 kilometer fra grænsen til Nordkorea.

Det var første gang, at Putin og Kim Jong-un sad over for hinanden. Men Putin har tre gange tidligere mødt Kims far og forgænger, Kim Jong-il, der døde i 2011.

Topmødet anses for at være en diplomatisk sejr for Kim Jong-un, som efter mødet med Putin synes at stå i en styrket position over for USA.

Præsident Donald Trumps administration kæmper med at forhandle atomnedrustninger med Nordkorea. Et topmøde i Vietnam mellem Trump og Kim endte tidligere i år uden resultater.

De to havde deres første møde sidste år i Singapore. Dengang talte Trump om et stort gennembrud. Men topmøderne førte ikke til konkrete aftaler, men en vag erklæring om, at målet er en atomvåbenfri koreansk halvø.