Udland

Otte ud af ni selvmordsbombere identificeret - her er, hvad vi ved om dem

På et pressemøde kom der nye oplysninger frem om søndagens angreb.

På et pressemøde onsdag morgen kom Sri Lankas viceforsvarsminister med nye informationer om den gruppe, der stod bag søndagens angreb.

Indtil nu har det lydt, at det var gruppen National Thawheed Jama'ut (NTJ), der stod bag søndagens angreb, men onsdag morgen kom det frem på et pressemøde, at det var en udbrydergruppe fra NTJ, der stod bag.

Det siger TV 2s udsendte korrespondent, der overværede pressemødet i Sri Lanka, Rasmus Tantholdt.

- Der havde været en række uoverensstemmelser i National Thawheed Jama'ut. Det havde gjort, at gruppen var splittet op, og det var altså udbrydergruppen, der stod bag angrebene.

Sri Lankas viceforsvarsminister, Ruwan Wijewardene, fortalte, at selvmordsbomberne var veluddannede.

De srilankanske myndigheder kunne ligeledes fortælle, at der var ni selvmordsbombere, og at de har identificeret otte af dem. Alle de otte identificerede var srilankanske statsborgere. En af selvmordsbomberne var en kvinde.

Selvmordsbomberne er veluddannede og kommer fra den bedre middelklasse, og minimum en af dem har studeret i både Storbritannien og Australien.

- Det har været fremme, at gruppen måske har fået økonomisk støtte fra Islamisk Stat (IS), men ifølge myndighederne har gruppen tilsyneladende rent økonomisk været i stand til selv at kunne udføre angrebene. Myndighederne efterforsker dog stadig forbindelser til IS, siger Rasmus Tantholdt.

Efterforskning peger i retning af IS

Tirsdag var netop terrororganisationen Islamisk Stat ude og tage ansvar for angrebet ved at dele en video, hvor otte mænd sværger troskab overfor IS. Det skulle ifølge afsenderen være "kommando-brødrene i Sri Lanka", der udførte angrebene søndag.

På videoen optræder en mand uden maskering, og denne mand er blevet identificeret som lederen af udbrydergruppen. En mand, der også er blevet identificeret som en af to selvmordsbombere, der sprængte sig selv og en masse uskyldige mennesker på luksushotellet Shangri La i luften.

- Videoen understøttes af, at det er det rigtige antal personer og lederen af gruppen, der medvirker. Det kunne også tyde på, at der var en forbindelse til IS, når de offentliggør videoen på deres eget propagandamedie. Men når det er sagt, så har de før taget ansvaret for ting, som de ikke har haft noget med at gøre, siger Rasmus Tantholdt.

Viceforsvarsministeren holdt ligeledes fast i, at angrebene søndag var et hævnangreb efter massakren i Christchurch i New Zealand. Det bygger myndighederne på informationer, de har fundet i forbindelse med deres efterforskning. Blandt andet blev de safe houses, hvor gruppen har opholdt sig og forberedt angrebene, oprettet kun en uge efter Christchurch.

Kunne have forhindret angrebene

Viceforsvarsministeren, Ruwan Wijewardene, bekræftede ligeledes de informationer, der har været fremme i flere dage, om at den indiske efterretningstjeneste 14 dage inden angrebet havde advaret de srilankanske myndigheder.

Oplysningerne skulle inderne have fået fra en afhøring af en IS-fange, der både havde fortalt om det forestående angreb i Sri Lanka og givet navnet på lederen af gruppen.

- Efter sigende var oplysningerne ikke nået frem grundet de problemer, der er mellem præsidenten og premierministeren, og viceforsvarsministeren sagde i dag, at såfremt de havde fået informationerne i tide, så kunne de have forhindret angrebene, hvilket jo er en skandale af dimensioner, hvis det er rigtigt, siger Rasmus Tantholdt.

Dødstallet blev i dag opjusteret igen og er nu på 359. Derudover er mere end 500 personer tilskadekomne. Tre danskere er bekræftet omkommet.

Myndighederne har foretaget 60 anholdelser. Alle er srilankanske statsborgere.