Terror i Sri Lanka

Familie i kontakt med savnede danskere i Sri Lanka

Over 60 personer er siden angrebet, der indtil nu har kostet 359 personer livet, blevet anholdt.

De to danske statsborgere med srilankansk oprindelse, som var meldt savnet i Sri Lanka efter søndagens bombeangreb, har nu været i kontakt med familien. Det bekræfter den danske ambassadør i Indien, Peter Taksøe-Jensen, overfor TV 2.

Ganske kort tid efter det kom frem, at de to danskere var savnet, lykkedes det for familien i Danmark at komme i kontakt med dem. Den danske ambassadør har ikke selv været i kontakt med danskerne, så det er ikke endeligt bekræftet, men alt tyder på, at de er i god behold.

Onsdag formiddag kom det frem, at Udenrigsministeriet havde fået en henvendelse fra en pårørende i Danmark, der ikke kunne komme i kontakt med sine forældre. Der var tale om to danske statsborgere med srilankansk baggrund.

Pårørende til de to savnede samt de danske myndigheder havde siden søndag forgæves forsøgt at få kontakt til de to danske statsborgere, der skulle have opholdt sig på et hotel i Sri Lankas hovedstad, Colombo.

Landet er sikkert

Ambassadøren, der arbejder sammen med 14 danske personer fra Rigspolitiet, Udenrigsministeriets Borgerservice og akutberedskabet, anbefaler ikke, at danskere, der er i Sri Lanka, skal tage hjem før planlagt. Landet er sikkert.

Ifølge den danske ambassade, så er 85 procent af de 1-2000 danskere, der befandt sig i Sri Lanka under angrebet, fortsat til stede i landet.

I alt otte eksplosioner ramte søndag tre kirker og fire hoteller i Sri Lanka. Angrebene kostede 359 mennesker livet og sårede mere end 500.

Alle ofrene er dog endnu ikke identificeret, og mange lokale er fortsat ude og lede efter deres familiemedlemmer og venner.

Mandag kom det frem, at tre danske børn af Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen og hans kone Anne Holch Povlsen mistede livet på det femstjernede hotel Shangri La i Colombo.

Islamisk stat hævder at stå bag

Tirsdag tog terrororganisationen Islamisk Stat ansvar for angrebet ved at dele en video, hvor otte mænd, der angiveligt er de otte mænd, der udførte angrebene søndag, sværger troskab overfor IS.

På videoen optræder en mand uden maskering, og denne mand er blevet identificeret som værende lederen af den gruppe, der stod bag angrebene søndag. Samme mand er også blevet identificeret som værende en af to selvmordsbombere, der sprængte sig selv og en masse uskyldige mennesker i luften på luksushotellet Shangri La.

- Videoen understøttes af, at det er det rigtige antal personer og lederen af gruppen, der medvirker. Det kunne også tyde på, at der var en forbindelse til IS, når de offentliggør videoen på deres eget propagandamedie. Men når det er sagt, så har de før taget ansvaret for ting, som de ikke har haft noget med at gøre, siger Rasmus Tantholdt, der er TV 2s korrespondent i Sri Lanka.

Mandag oplyste sundhedsminister og talsmand for regeringen Rajitha Senaratne, at regeringen allerede 4. april var advaret om en række forestående angreb. Det er dog uklart, hvilke tiltag der blev gjort – eller om der overhovedet blev foretaget nogen.