Udland

Britisk efterretningstjeneste kalder Trump-anklager for 'fuldstændigt latterlige'

Forholdet mellem USA og Storbritannien var allerede kompliceret inden Trumps anklager om spionage. Om to måneder skal Trump på sit første statsbesøg.

En talsperson fra den britiske efterretningstjeneste, GCHQ, kaldte onsdag en anklage om, at briterne var blevet bedt om at ’spionere’ mod Donald Trump for noget ”vrøvl.”

- Anklagerne er fuldstændigt latterlige og burde blive ignoreret, siger talspersonen til Reuters.

Svaret kommer efter et tweet fra den amerikanske præsident.

I tweetet citerer Trump en tidligere CIA-analytiker, Larry Johnson, for beskyldninger om, at den britiske efterretningstjeneste hjalp Obama-administrationen med at spionere mod Trumps 2016-kampagne.

- Wow! Det er nu kun et spørgsmål om tid, før sandheden kommer frem. Og når den gør, bliver det smukt, skriver den amerikanske præsident.

Spion-anklagen blev afvist for to år siden

Den kontante afvisning fra den britiske efterretningstjeneste kommer dagen efter, at Det Hvide Hus annoncerede Trumps første officielle statsbesøg til Storbritannien. Til sommer vil Trump vil besøge Storbritannien i forbindelse med markeringen af 75-året for D-dag og de allieredes invasion af Europa under 2. verdenskrig.

Ideen om, at USA’s nærmeste allierede skulle have spioneret mod Trumps 2016-kampagne på opfordring fra tidligere præsident Obama, blev allerede for to år siden afvist af både britiske og amerikanske efterretningskilder.

Dengang var det en kommentator fra Fox News, Andrew Napolitano, der rejste anklagen. Fox News trak senere udtalelsen tilbage – men ikke før den også var blevet gentaget af Det Hvide Hus’ daværende pressesekretær, Sean Spicer.

Det fik rasende britiske embedsmænd til at forlange garantier fra højtstående medlemmer i Trumps inderkreds, at Det Hvide hus ville droppe anklagen. Trump afviste dog at beklage eller undskylde, fordi hans pressesekretær blot havde citeret en Fox News kommentator.

Nu bringer Trump så anklagen frem i lyset igen.

Larry Johnson, som præsident Trump denne gang citerer direkte, erkendte for to år siden at være kilde til Fox News’ kommentatorens historie. Larry Johnson har også – uden beviser – påstået, at tidligere udenrigsminister John Kerry har begået krigsforbrydelser som soldat i Vietnam. Og i 2008 spredte han en falsk påstand om, at Michelle Obama skulle have brugt et racistisk bandeord mod hvide.

Forholdet allerede kompliceret

Trumps tweetede anklage mod den britiske efterretningstjeneste tilføjer endnu et kompliceret kapitel til et allerede hårdt prøvet forhold mellem de to historisk nære allierede.

Da han i juli 2018 var i London på et såkaldt ’arbejdsbesøg’ blev han mødt af demonstrationer, mens en gigantisk ballon, der forestillede Trump som en skrigende blebaby, fløj henover gaderne.

En gigantisk ballon, der forestiller præsident Trump svæver tæt på Westminster under protester mod Trumps besøg i London

Utilfredsheden med Trump blandt briterne har konsekvent været på mere end 70 procent, om end nogle af de varmeste Brexit-tilhængere ser ham som en allieret.

Trump har været i offentligt skænderi med Londons borgmester Sadiq Khan, som han har kaldt svag og kritiseret den britiske premierminister, Theresa May, for hendes håndtering af Brexit. Og så har han gentagende gange truet med at ændre fundamentalt i det britisk-amerikanske handelssamarbejde.

Den amerikanske præsident blev også kraftigt kritiseret, da han i 2017 delte misvisende anti-muslimske videoer på Twitter, som oprindeligt var blevet publiceret af en ekstremt højreorienteret britisk aktivist.

Det Hvide Hus: truen vil bekræfte det stabile forhold

I begyndelsen af juni skal Trump så besøge både Theresa May og Dronning Elizabeth II. I en udtalelse tirsdag sagde Det Hvide Hus, at turen vil ”bekræfte det stabile og særlige forhold mellem USA og Storbritannien.”

I det britiske hagler kritikken allerede ned over beslutningen.

- Det her er en præsident, som systematisk har angrebet alle værdier, der forener vores to lande, siger Emily Thornberry, som er talskvinde for Labour-partiet, mens Londons borgmester har sagt, at det ikke ”kræver en krystalkugle at regne ud, der vil blive protester.”