Terror i Sri Lanka

Manden her bombede luksushotel i Sri Lanka - terroristerne kom ned i elevator

Hvem kan finde på at dræbe børn på ferie med deres forældre? Terrororganisationen Islamisk Stat vil gerne tage skylden, men har ikke fremlagt beviser.

Morgenmaden blev præsenteret i kasseroller af kobber og emaljerede jerngryder, mens kokke i hvide dragter tilberedte omeletter og skar frugt til hotellets gæster.

Folk så fortabte ud. De vidste ikke, hvad de skulle gøre

Kieran Arasaratnam, øjenvidne

Væggene i restauranten var beklædt med mørke træpaneler, og udsigten gennem vinduerne blev domineret af Det Indiske Oceans blå overflade. Det var påskemorgen i Sri Lankas hovedstad Colombo, og gæsterne på hotellet Shangri La trængte på for at fylde deres tallerkener med lækkerier fra alverdens køkkener.

Blandt gæsterne var tre danske børn, der ikke havde en chance for at vide, at det var livsfarligt at opholde sig i restauranten.

For denne morgen havde ondskaben fundet vej forbi den store forkromede pæreskulptur, der markerede indgangen til Table One - som morgenmadsrestauranten på Shangri La i Colombo hedder.

To selvmordsbombere havde besluttet sig for at tage så mange liv som muligt, og udset sig netop dette hotel med mange udenlandske gæster.

Overvågningsbilleder fra hotellet viser, hvordan de to mænd tager en elevator ned til 2. sal, og hvordan en af dem går gennem buffeten med børn både foran og bag sig.

Klokken 8.45 rystede to eksplosioner højhuset med et kort øjebliks mellemrum.

Denne morgen var det tilfældet, der afgjorde, hvem der overlevede, og hvem der døde. Flere af de overlevende har fortalt, hvordan de med nød og næppe undslap mødet med døden, og det er blandt andet deres beretninger, denne artikel bygger på.

I skrivende stund er dødstallet efter bombeangrebene i Sri Lanka oppe på 359. Angreb, der ikke kun begrænsede sig til morgenmadsbuffeten på et enkelt luksushotel.

Mange bomber på få minutter

Samtidig med at vinduerne i restauranten på anden sal af Shangri La blev blæst ud, gik selvmordsbombere til angreb på to kirker og et hotel.

Fem minutter senere blev endnu et hotel ramt, og yderligere et kvarter senere gik det udover endnu en kirke.

Myndighederne var ellers blevet advaret om, at påsken kunne blive blodig i Colombo. Men alligevel var der flere kokke end sikkerhedsvagter på arbejde på Shangri La, da terroristerne gik til angreb.

Ingen advarsel var nået frem, og derfor kunne bombemændene uden problemer stille sig blandt de intetanende gæster i buffeten og sprænge sig selv i luften.

Den 41-årige Kieran Arasaratnam kunne nemt have været en af dem.

Han var gæst på hotellet og fortæller til TV 2, at det kun var tilfældigheder, der reddede ham. Han havde glemt sit kreditkort på værelset og blev derfor så forsinket, at han stadig befandt sig på 18. etage, da bomberne eksploderede langt nede under ham.

Frelst ved et tilfælde

Først troede han, at det var en tordenbyge. Men da han kiggede ud af vinduet, var der ingen skyer.

Så lød den næste eksplosion, og hotellets digitale brandalarm gav sig til at spille en evakueringsmeddelelse.

Kieran Arasaratnam løb ned ad trappen.

16 etager løb han, til han nåede anden sal.

Her så han, hvad eksplosionerne havde gjort ved de 80 til 90 gæster, han anslår, der var i restauranten.

- Der løb nogen foran mig, da jeg kom ned, siger han.

- Jeg så folk i hvidt tøj. De var dækket af rødt. Jeg så panikslagne ansigter. Folk, der så fortabte ud. De vidste ikke, hvad de skulle gøre, fortæller Kieran Arasaratnam til TV 2.

Et af de ofre, der havde blod på tøjet, var en 27-årig mand fra Australien ved navn Sam.

Han fortalte efterfølgende til radiokanalen 3AW og avisen Sydney Morning Herald, at han lagde mærke til to mænd med rygsække inde på hotellet, inden det hele eksploderede omkring ham.

Sam sad fem til ti meter fra den første eksplosion, og hans veninde havde netop rejst sig for at hente mere mad, da trykbølgen ramte.

Veninden slap med skrækken, men andre havde ikke samme held.

- Jeg kunne høre børn, der græd. Der lå børn på jorden. Jeg ved ikke, om de var døde eller ej. Det var sindssygt, siger 27-årige Sam til 3AW.

Sammen med sin veninde gemte han sig under en bænk, og de to overvejede et kort øjeblik at springe ud af vinduet, men endte med at flygte gennem en brandudgang.

Jagten på de skyldige

Den 41-årige Kieran Arasaratnam, der var løbet ned ad trapperne, flygtede ikke. Han så i stedet, hvordan de livløse børn blev båret ud.

- Der var en kvinde, der bekræftede, at tre børn fra Danmark var døde, mens moren og faren overlevede, siger han til TV 2.

De danske forældre er erhvervsmanden Anders Holch Povlsen og hans hustru Anne Holch Povlsen.

- Mit hjerte bløder for dem, siger Kieran Arasaratnam.

Men hvem var de to mænd med rygsækkene, som tilsyneladende ikke havde nogen skrupler ved at slå børn ihjel på et feriested?

Ifølge UNICEF var der mindst 45 børn blandt ofrene i de kirker og hoteller, der blev angrebet..

Og hvem var alle de andre selvmordsbombere, som gjorde noget lignende ved andre hoteller og kirker midt under påskegudstjenesten?

Ifølge myndighederne i Sri Lanka er det en lokal islamistisk gruppe ved navn National Thawheed Jama'ut. Gruppen stammer fra den muslimsk dominerede by Kattankudy og har hidtil været mest kendt for at ødelægge Budda-statuer og udgive videoer med hadefulde ytringer mod buddister.

Da Sri Lankas sundhedsminister Rajitha Senaratne udpegede gruppen som ansvarlig for angrebene ved en pressekonference i Colombo, sagde han dog også, at gruppen ikke handlede alene.

- Der var et internationalt netværk, som var med til at få disse angreb til at lykkes, sagde han.

Islamisk Stat tager skylden

Han nævnte ikke navnet på netværket, men terrororganisationen Islamisk Stat har påtaget sig skylden for angrebene, og i chatgrupper på nettet florerer der billeder af en gruppe mænd, der ifølge afsenderne er "kommando-brødrene i Sri Lanka".

Terrororganisationen har desuden offentliggjort krigernavnene på syv selvmordsbombere, der hævdes at stå bag.

Ifølge organisationen SITE Institute, der overvåger terrorisme, er navnene:

Abu Hamza, Abu Khalil, Abu Muhammad, Abu Ubayda, Abu al-Mukhtar, Abu al-Baraa og Abu Abdullah.

De fire sidstnævnte skal have udført angrebene på hotellerne.

Men terroristerne hos Islamisk Stat har dog ikke offentliggjort klare beviser for, at de er involveret i angrebene. Desuden har gruppen tidligere påtaget sig skylden for angreb, den ikke har været involveret i.

Alligevel er mistanken kraftig.

På billederne af de påståede selvmordsbombere fra Islamisk Stat optræder der nemlig otte personer, selvom terrororganisationen kun nævner syv navne, og der kun omkom syv selvmordsbombere under angrebene.

Så hvordan kan det bestyrke mistanken mod Islamisk Stat, at antallet af terrorister ikke stemmer?

Svaret på den gåde blev besvaret af Sri Lankas premierminister Ranil Wickremesinghe ved en pressekonference tirsdag. Her fortalte premierministeren nemlig, at terroristerne ville have slået til mod endnu et hotel, men at angrebet mislykkedes.

Desuden siger en guvernør fra Sri Lankas vestlige provins til CNN, at han genkender den umaskerede mand i midten af billedet.

Ifølge guvernøren, Azath Salley, er manden på billedet identisk med Zahran Hashim, der er leder af National Thawheed Jama'ut.

- Zahran er hjernen bag angrebene. Det er ham, siger Azath Salley til CNN.

- Det er ham, der har lært dem ideologien, og når han taler med folk, bliver de overbevist, siger guvernøren.

Ifølge CNN førte Zahran Hashim an under terrorangrebet og sprængte sig selv i luften på Shangri La.

Advarsel efter advarsel blev overhørt

Hvordan forbindelsen mellem den lokale islamistiske gruppe National Thawheed Jama'ut og terrororganisationen Islamisk Stat ser ud i praksis, er der i skrivende stund ikke klare beviser for. Men det ser ud til, at myndighederne i Sri Lanka var advaret om terrorangrebene i forvejen.

Mere end en uge inden eksplosionerne udsendte Sri Lankas politichef Pujuth Jayasundara nemlig en advarsel til ledende medarbejdere i politiet om, at selvmordsbombere planlagde at angribe kirker i Colombo.

Nyhedsbureauet AFP har set brevet, der desuden er blevet offentliggjort på Twitter.

Ifølge brevet har "en fremmed efterretningstjeneste oplyst, at NTJ (National Thawheed Jama'ut) planlægger at udføre selvmordsangreb mod katolske kirker og den indiske repræsentation i Colombo".

Den indiske efterretningstjeneste har interesseret sig for den islamistiske gruppe i et stykke tid, og så sent som 4. april udstyrede inderne ifølge New York Times myndighederne i Sri Lanka med telefonnumrene på gruppens leder Zahran Hashim og to af hans løjtnanter.

Men oplysningerne førte ikke til andet end øget overvågning af nogle af gruppens medlemmer - og dermed blev der heller ikke placeret sikkerhedsvagter ved nogle af de oplagte terrormål i landet.

Advarslerne fortsatte med at komme, og bare to timer inden eksplosionerne kontaktede indiske efterretningsofficerer deres kolleger i Sri Lanka og advarede dem om, at der var specifikke trusler mod kirker i landet. Det oplyser en kilde i Sri Lankas forsvar til nyhedsbureauet Reuters.

En anden srilankansk forsvarskilde oplyser, at advarslen kom "timer" før det første angreb, og yderligere en kilde fortæller til nyhedsbureauet, at en advarsel blev sendt fra Indien lørdag aften.

Regeringskilder i Indien bekræfter oplysningerne overfor Reuters.

Selvom advarslerne hverken reddede folk i morgenbuffeten eller de troende i de bombede kirker, har de dog forsynet politiet i Sri Lanka med oplysninger, der kan hjælpe med at fange de mistænkte.

Frygt for mere

Landets premierminister Ranil Wickremesinghe fortalte ved en pressekonference tirsdag eftermiddag, at der er "nogle forbindelser" til Islamisk Stat, og at nogle af bombemændene tilsyneladende har været i udlandet inden terroraktionen.

Der er anholdt over 60 personer i sagen - alle er fra Sri Lanka. Ifølge premierministeren "er det muligt", at angrebet er hævn for masseskyderiet i Christchurch i New Zealand, hvor en australier dræbte 50 mennesker under et angreb på to moskéer 15. marts 2019.

Og jagten på medskyldige er stadig i gang.

Nu får Sri Lanka hjælp fra amerikanske FBI, for ifølge Ranil Wickremesinghe er der stadig flere terrorister på fri fod og dermed en risiko for flere angreb.

Frygten for ny terror er så omfattende, at politiet i Colombo har bedt folk om at efterlade en seddel med et telefonnummer i forruden, hvis de parkerer deres bil i vejkanten.