Udland

Gorilla-billede trækker overskrifter: - Endnu en dag på kontoret

De to gorillaer blev fanget på en selfie, der nu har givet parken enorm opmærksomhed på sociale medier. Virunga National Park

Selfien er slet ikke så usædvanlig, som den ser ud.

Selfies er åbenbart ikke forbeholdt mennesker.

Det viste to gorillaer i nationalparken Virunga i Den Demokratiske Republik Congo i påskedagene, hvor parken lagde billedet af to poserende primater på de sociale medier.

Det her var den perfekte måde at vise deres personlighed

Virunga Nationalpark

Sammen med parkarbejderen Mathieu Shamavu står de to unge hunner med ranke rygge i baggrunden og kigger ind i linsen, som havde de prøvet det før.

- Endnu en dag på kontoret, lød Shamavus tekst til billedet, som både er blevet kommenteret og delt flittigt. Tirsdag eftermiddag havde billedet rundet 48.000 likes på Facebook, Instagram og Twitter, ligesom det er blevet bragt i flere internationale medier - blandt andet BBC og CNN.

Udviser helt normal adfærd

De to hunner, som har fået navnene Ndakazi og Ndeze, er bjerggorillaer og blev reddet, da de mistede deres mor i naturen. Derfor er de blevet opfostret i parkens hjem for forældreløse dyr.

Selvom aber, der har levet helt tæt på mennesker, oftere har tendens til at rejse sig op, så er det ikke unaturligt for dyrene at efterligne menneskets positur, lyder det fra biolog ved Givskud Zoo Kim Skalborg Simonsen.

- De bevæger sig bedst på alle fire, men det er ikke overraskende, at de en gang imellem går på to ben. Det kan være, hvis de skal have bedre udsyn eller har brug for at have armene fri. Det kan handle om både leg og dominans, siger han til TV 2.

Givskud Zoo har syv vestlige lavlandsgorillaer på mellem 1 og 26 år, så biologen kender godt adfærden, hvor gorillaerne rejser sig op.

- Vi ser det især hos de unge, som leger. Billedet ligner en sjov situation, der lige er blevet fanget, siger han om det virale billede.

En truet dyreart

Efter billedet blev lagt ud, har parken alligevel set sig nødsaget til at bekræfte, at det var autentisk.

- Ja, det er sandt! De to gorillapiger er altid frække, så det her var den perfekte måde at vise deres personlighed, skrev parken på Instagram i et opfølgende opslag.

Også parkens direktør, Innocent Mburanumwe, udtalte til BBC, at det er et sjældent syn, når de to aber rejser sig, men når de gør det, er det, fordi de er nysgerrige.

- De er nødt til at rejse sig, så de kan se det, de kigger efter, sagde han.

Virunga Nationalparks arbejde er med til at bevare bjerggorillaen, som er en truet dyreart. Ifølge Verdensnaturfonden (WWF) regnede man med, at arten ville uddø inden årtusindeskiftet, men i dag er bestanden steget betydeligt, så der nu er lidt over 1000 styk i naturen.

Primaterne, som lever i bjergområdet mellem Uganda, Rwanda og Den Demokratiske Republik Congo, er udrydningstruede på grund af byggeri og trærydning på deres levesteder, sygdom samt klimaforandringer.