Terror i Sri Lanka

Dødstallet stiger fortsat i Sri Lanka - præsident erklærer undtagelsestilstand

Sri Lankas præsident har givet militæret samme magt som under borgerkrigen og erklæret undtagelsestilstand.

Dødstallet efter søndagens bombeangreb i Sri Lanka er steget til 310. Det oplyser politiets talsmand Ruwan Gunasekara tirsdag ifølge nyhedsbureauet AP.

I kølvandet på angrebene har Sri Lankas præsident, Maithripala Sirisena, underskrevet et dekret, der giver landets militær vidtrækkende beføjelser.

Samtidig erklærer han, at der vil være undtagelsestilstand i Sri Lanka fra midnat lokal tid.

Det præsidentielle dekret giver militæret mulighed for at tilbageholde og anholde mistænkte baseret på umiddelbar mistanke. Det er ikke set siden landets årtier lange borgerkrig, der sluttede i 2009.

Antallet af anholdte er nu oppe på 40 mistænkte personer, oplyser politiets talsmand. Det har hidtil lydt på 24.

De anholdte tæller blandt andre en chauffør, der kørte flere af gerningsmændene før angrebene, og ejeren af et hus, hvor nogle af dem boede.

Frygt for ustabilitet

Landets regering har desuden beordret en nedlukning af sociale medier, og tusinder af svært bevæbnede soldater er udkommanderet til at patruljere i gaderne i hovedstaden Colombo.

Der er også udstedt et landsdækkende forbud mod at bevæge sig udenfor om natten.

Sri Lankas premierminister, Ranil Wickremesinghe, udtaler ifølge nyhedsbureauet AFP, at han frygter, at angrebene kan føre til ustabilitet i landet.

Derfor "udstyrer vi nu landets forsvar med alle nødvendige beføjelser" i opklaringsarbejdet og for at skabe sikkerhed, lyder det fra Wickremesinghe.

Var advaret om muligt angreb

Ifølge regeringen er angrebene udført af en lille islamistisk gruppering med navnet National Thowfeek Jamaath. Flere af bomberne blev bragt til sprængning af selvmordsbombere.

Ifølge srilankanske myndigheder undersøger man i øjeblikket, hvorvidt National Thowfeek Jamaath kan have fået "international støtte" til at udføre angrebene. Sådan lød det mandag fra regeringstalsmand Rajitha Senaratne.

Han tilføjede, at det er noget nær utænkeligt, at "så lille og ukendt en gruppe" på egen hånd kan have gennemført så velkoordinerede og omgangsrige angreb.

Forud for bombeangrebene havde landets regering modtaget flere efterretninger om, at mulige angreb var på vej. De første advarsler kom 4. april, men der blev ikke grebet til handling.

- Der rejser sig en kritik af, at man ikke har taget truslen alvorligt. Man diskuterer nu, hvorfor advarslen blev overhørt, og man stiller sig selv spørgsmålet, om myndighederne overhovedet er i stand til at kontrollere den her form for trussel, fortæller journalist Thea Pedersen fra Colombo.

To dage efter bombeangreb i Sri Lanka er dødstallet steget til 310. Men mange lokale mangler fortsat svar på, hvad der er sket med deres familiemedlemmer.

Tre danskere blandt de dræbte

Eksplosionerne ramte flere steder i Sri Lanka søndag. Blandt andet på hoteller og i kirker.

Angrebene, der foruden de dræbte har efterladt mere end 500 sårede, beskrives som det værste anslag i landet siden borgerkrigens afslutning.

Samtidig ses det også som det værste angreb i historien mod Sri Lankas kristne minoritet, der udgør syv procent af landets befolkning på knap 21 millioner mennesker.

Mindst 31 udlændinge mistede livet i angrebene, heriblandt tre danskere. Der er tale om tre af den danske erhvervsmand Anders Holch Povlsens børn.

Alle ofrene er dog endnu ikke identificeret, og mange lokale er fortsat ude og lede efter deres familiemedlemmer og venner, fortæller Thea Pedersen.

Hun har blandt andet talt med en familie, der befandt sig i St. Anthony's Kirke i Colombo, da en af bomberne blev udløst. Siden da har de ikke set en 39-årig mor og tante.

- Det viser bare, at dødstallet kan stige yderligere, da der fortsat er folk, der savnes, siger Thea Pedersen.