Terror i Sri Lanka

Sri Lanka var advaret om mulige angreb

Otte eksplosioner kostede søndag mindst 290 mennesker livet og sårede mere end 500. Radikale islamister menes at stå bag.

Da en række angreb påskesøndag ramte det sydasiatiske land Sri Lanka, havde regeringen modtaget flere efterretninger om, at mulige angreb var på vej.

- Vi så advarslerne, og vi så detaljerne. Vi i regeringen er meget, meget kede af det og undskylder til de familier og institutioner, der er berørte af angrebene. Familier vil blive kompenseret, og kirker vil blive genopbygget, siger sundhedsminister og talsmand for regeringen Rajitha Senaratne ifølge CNN.

Det skal undersøges til bunds, hvordan denne advarsel blev ignoreret

Harin Fernando, telekommunikationsminister

Han forklarer, at den første advarsel kom 4. april, og 9. april skrev forsvarsministeriet til politichefen og informerede om, at gruppen National Thowfeek Jamaath (NTJ) kunne udgøre en trussel.

Politichefen kontaktede 11. april forskellige sikkerchefer om de mulige angreb.

- Nyhedsbureauet Reuters har afsløret, at der findes et dokument, hvor det fremgår, at en udenlandsk efterretningstjeneste advarede de srilankanske myndigheder om, at NTJ ville udføre terrorangreb mod kirker i Sri Lanka. De vidste dog ikke noget om hvor og hvornår, siger Jens Ole Nielsen, der er TV 2s korrespondent i Sri Lanka.

Han fortæller desuden, at det fortsat er uklart, hvilke tiltag der blev gjort på baggrund af advarslerne. Eller om der overhovedet blev foretaget nogen.

Dysfunktionel regering

Premierministeren, Ranil Wickremesinghe, sagde søndag, at han ikke var blevet informeret om advarsler.

Den manglende kommunikation skyldes, at der er problemer mellem netop premierministeren og så den siddende præsident Maithrela Sirisena.

Sidstnævnte opløste i oktober Ranil Wickremesinghes regeringsråd, men landets Højesteret annullerede senere præsidentens beslutning. Premierministeren har dog ikke fået lov til at deltage i møder i sikkerhedsrådet, og han har derfor ikke fået informationer om de mulige angreb.

- Det har givet en masse skærmydsler i landet, og nu er der et slagsmål i gang mellem premierministeren og præsidenten om, hvem der bærer skylden for, at der ikke blev grebet ind, før angrebene fandt sted, siger Jens Ole Nielsen.

Præsident Sirisena var ude af landet, da angrebene fandt sted.

Telekommunikationsministeren Harin Fernando beskriver i klare vendinger på Twitter, hvad han mener om situationen.

- Nogle efterretningsofficerer var klar over, at det kunne ske [...] Det skal undersøges til bunds, hvordan denne advarsel blev ignoreret, skriver han blandt andet.

En anden minister, Mano Ganeshan, der er minister for national integration, siger ifølge AP, at sikkerhedsofficerer i hans ministerium var blevet advaret om risikoen for, at to selvmordsbombere ville angribe politikere.

Allerede søndag kom det frem, at en politimand ti dage før angrebene havde advaret myndighederne om et muligt angreb fra den militante, islamiske gruppe National Thowfeek Jamaath (NTJ), men han var altså ikke den eneste, der havde forsøgt at advare myndighederne.

Præsidentens særlige rådgiver, Shiral Lakthilaka, benægter ifølge New York Times, at der er sket nogen fejl i forhold til sikkerhedsefterretninger. Han anerkender dog, at der var kommet advarsler om National Thowfeek Jamaath fra en politimand.

- Det er derfor, at præsidenten har udpeget en særlig kommission – så vi kan få en forståelse for, hvad der gik galt, siger Shiral Lakthilaka.

Angrebene var rettet mod kirker og hoteller i og omkring hovedstaden Colombo og i byen Batticaloa.

Gerningsmændene

Mandag morgen bekræftede regeringen, at det var den lokale National Thowfeek Jamaath-gruppe, der stod bag de voldsomme angreb, der har krævet mindst 290 menneskeliv. Af dem var 39 turister, og tre af dem var danske børn.

- Gruppen dukkede først op sidste år, da de vandaliserede nogle Buddhastatuer. De syv gerningsmænd var srilankanske statsborgere, så det er en lokal gruppe, men på grund af den store professionalisme er der mistanke om, at de har forbindelser til internationale terrorgrupper, siger korrespondent Jens Ole Nielsen.

Politiet har desuden fundet en række træningslejre, de mener tilhører NTJ.

Efterforskningen i fuld gang

Søndag var politiet i gang med efterforskningen, og det førte til 13 anholdelser. Mandag er det tal oppe på 24. Politiet har oplyst, at alle de anholdte tilhører NTJ.

Søndag fandt politiet en bombe få kilometer fra den internationale lufthavn ved hovedstaden Colombo. Det lykkedes politiet at få bomben demonteret.

Sådan gik det ikke med endnu en bombe, som politiet mandag fandt i en varevogn tæt på Saint Anthony’s – en af de kirker, der søndag blev udsat for et angreb. I forsøget på at demontere den eksploderede bomben. Der er ingen meldinger om tilskadekomne ved mandagens eksplosion.