Terror i Sri Lanka

Simi Jan kalder angreb 'brutalt, målrettet og velkoordineret'

Eksplosioner i Sri Lanka kan påvirke fred og turisme. Strategisk set virker det velovervejet, mener TV 2s Simi Jan og bakkes op af lektor.

Mindst 290 mennesker er dræbt, og flere hundrede er såret påskedag efter bombeeksplosioner i tre katolske kirker og i fire luksushoteller i Sri Lanka.

Kilder i politiet i hovedstaden Colombo siger til AFP, at mindst 35 udlændinge er blandt de dræbte, og der er, oplyser Borgerservice, tre danskere blandt de dræbte.

Ifølge TV 2s Simi Jan ligner det et målrettet og meget velkoordineret angreb.

- Otte angreb, det virker meget velovervejet. Det er meget stort og brutalt. Den her slags angreb, der er så koordineret, det kræver altså rigtig meget planlægning.

Også selve timingen for angrebene peger på, at det velovervejet, mener Simi Jan.

- Det er en højhellig påskedag, så man har vidst, at kirkerne har været propfyldt med børn, kvinder og mænd. Derudover så angriber man luksushoteller, hvor man ved, at der kommer udlændinge, som holder påskeferie. Det har krævet timing, koordination og knowhow.

Hun bakkes op af lektor i religionsvidenskab ved Aarhus Universitet, Marianne Qvortrup Fibiger.

- Det er klart, at de, der står bag, har valgt det her tidspunkt for at ramme på det religiøst mest ømme tidspunkt, siger hun.

Hun fortæller, at eksplosionerne i de katolske kirker rammer et tamilsk mindretal af kristne katolikker i Sri Lanka. Dermed vækker bomberne minder om borgerkrigen, der ikke er fjern i de lokales hukommelse.

26 års borgerkrig

Fra 1983 til 2009 var landet præget af borgerkrig mellem det tamilske mindretal og den singalesiske majoritet.

- I 2009 blev der erklæret fred i Sri Lanka. Mange er nu 10 år efter åndet lettet op, da det så ud, som om at der var opnået varig fred. Derfor er det meget bekymrende, at det her lige sker nu, siger Qvortrup Fibiger.

- Jeg håber meget, at det er nogle eksterne og ikke interne, da det ellers vil være en krudttønde så, vurderer hun.

Kan påvirke turismen

Der har også været eksplosioner ved en række hoteller, hvilket kan påvirke turismen i landet, som de seneste år har været stigende.

- Når man rammer hoteller, er det også et ønske om at ødelægge den nu igen voksende turistbranche, som er den primære økonomiske nerve for Sri Lanka, siger Qvortrup Fibiger.

- Strategisk set virker det meget velovervejet, hvilket er bekymrende, fortsætter hun.

Den srilankanske forsvarsminister, Ruwan Wijewardene, oplyser, at der er flere end 20 anholdt i forbindelse med eksplosionerne.