Dansker skulle have siddet i kirken - ven mistede kone og barn i eksplosion

Danske Henrik Melder bor i Sri Lanka og oplevede en af eksplosionerne i Sri Lanka på nærmeste hold.

Søndag blev Sri Lanka ramt af en række eksplosioner, der har kostet mindst 290 mennesker livet og såret mange hundrede. Blandt de dræbte var tre danskere, oplyser Udenrigsministeriets Borgerservice.

I alt har der været otte eksplosioner, blandt andet i tre kirker, hvor der var påskemesser.

Tæt på St. Anthonys Kirke i hovedstaden Colombo befandt danske Henrik Melder sig. Han er gift med en srilankaner og har boet 10 år i landet.

- Jeg sad i bilen og røg en cigaret med åbent vindue. Jeg hørte braget og mærkede trykbølgen i bilen. Jeg tænkte, at der var noget galt, så jeg vendte med det samme og så røgskyen i bakspejlet, fortæller han til TV 2 over en Skype-forbindelse.

Hans svoger kører tuk-tuk-taxa og var kun 50 meter fra kirken, da bomben sprang. Med to passagerer på bagsædet flygtede han så hurtigt, han kunne, mod Henrik Melders hjem.

- Han har fået så meget hjernerystelse, at hans pupiller ikke bevæger sig, når jeg lyser ham i øjnene. Jeg forstår ikke, hvordan i helvede han kunne komme væk med blod i ansigtet og ned i øjnene.

Også danske Halvor Hansen og hans kone befandt sig tæt på eksplosionerne.

- Vi kunne høre nogle gevaldige brag fra vores hotel, der ligger i centrum. Umiddelbart efter hørte vil udrykningskøretøjer rykke ud, og det hele blev spærret af. Det var virkelig voldsomt, fortæller han.

Mange mennesker i kirke

På grund af påsken var mange kristne til messe, fortæller Henrik Melder.

- Påsken er nok mere hellig for os hernede, end den er i Danmark. Derfor var vi også på vej til kirke. Heldigvis blev vi 10 minutter forsinket. Ellers havde vi været i kirken, da den blev ramt.

Ikke alle var dog ligeså heldige. Henrik Melder fortæller, at hans ven mistede sin kone og barn på hotellet Shangri-La i Colombo.

- Det er forfærdeligt hernede. I den lille landsby, jeg bor, i udkanten af Colombo, der græder alle.

Vækker mindelser om borgerkrigen

Sri Lanka var hærget af borgerkrig fra 1983-2009, hvor gruppen De Tamilske Tigre kæmpede mod regeringen i landet.

Derfor mener Henrik Melder også, at myndighederne er klædt på til at håndtere sagen.

- Hele nationen er ramt, men nationen har prøvet at være ramt af det her før i 30 års borgerkrig, så myndighederne er klar til at have hånd i hanke med situationen. Så jeg har stor tiltro til myndighederne hernede, fortæller han.

Henrik Melder er krigsveteran og har været udstationeret på Balkan.

- Jeg har været 25 år i forsvaret og troede, jeg havde fundet mit sted, hvor jeg kunne slappe af, slutter han.

Sri Lankas premierminister, Ranil Wickremesinghe, kalder angrebene "kujonagtige". Det er endnu uvist, hvem der står bag.