Terror i Sri Lanka

290 dræbt i stribe af terrorangreb ved kirker og hoteller i Sri Lanka

En bølge af bombeangreb ramte tre srilankanske byer påskesøndag. Landets premierminister kalder angrebene for ”terrorangreb”.

Østaten Sri Lanka blev søndag morgen dansk tid ramt af en række dødelige angreb. Herunder er, hvad vi ved om bombeangrebene indtil videre. Vi opdaterer artiklen løbende.

Hvad er der sket?

Sri Lanka er blevet ramt af i alt otte terrorangreb rettet mod kirker og hoteller i og omkring hovedstaden Colombo og i byen Batticaloa.

Mindst 290 personer er dræbt, mens omkring 500 personer er sårede. Tre danskere har mistet livet.

Sri Lankas premierminister har kaldt søndagens angreb for terrorangreb, og landet har indført udgangsforbud og blokeret adgang til sociale medier og forskellige besked-apps som eksempelvis Whatsapp.

Hovedparten af dagens angreb var selvmordsangreb, og de lokale myndigheder mener, at der er tale om en enkelt gruppe bag angrebene.

Hvor skete det henne?

Tre af eksplosionerne fandt sted i kirker i byerne Batticaloa og Negombo samt hovedstaden Colombo, mens der var påskemesse. Derudover er tre hoteller ramt i Colombo. Der er tale om hotellerne Cinnamon Grand, Shangri-La og Kingsbury. Få timer senere kom den syvende eksplosion, da et hotel i Dehiwala også blev ramt.

Den ottende eksplosion fandt sted i en bygning, som de mistænkte gerningsmænd brugte som skjulested, og bygningen blev sprunget i luften, mens betjente var på vej ind for at foretage anholdelser. Tre betjente mistede livet i eksplosionen.

Hvem er ofrene?

De fleste af de døde menes at være srilankanere, men de lokale myndigheder anslår, at mere end 30 omkomne er udenlandske statsborgere. Både Storbritannien, Holland, Tyrkiet, Kina, Portugal, USA og altså Danmark har bekræftet, at de har mistet borgere.

Det er blevet bekræftet, at de tre dræbte danskere alle er børn af Danmarks rigeste mand, Anders Holch Povlsen, der er ejer af Bestseller-koncernen.

Hvem står bag angrebene?

Der er endnu ikke nogen, der officielt har taget ansvaret for angrebene, men en talsmand for regeringen oplyste mandag, at det var en lokal gruppe islamistiske militante ved navn National Thowfeek Jamaath, der stod bag.

Det var syv forskellige selvmordsbombere, der stod bag de oprindelige seks angreb mod tre kirker og tre hoteller. Talsmanden fortæller, at den lokale gruppe har fået hjælp af internationale terrornetværk.

Premierminister Ranil Wickremesinghe har tidligere på et pressemøde bekræftet, at myndighederne for ti dage siden blev advaret om, at et muligt angreb var på vej.

Politiet har foretaget 24 anholdelser i forbindelse med angrebet, og de skulle alle have forbindelse til gruppen.

Voldsomme billeder fra kirke

En af de ramte kirker er St. Sebastian's Church i Negombo, der har delt voldsomme billeder på Facebook af, hvad der ifølge kirken var et bombeangreb.

Billeder viser ødelæggelserne i en af de ramte kirker.
Massive ødelæggelser i St. Anthony's-kirken i Colombo.

Dele af væggene i kirken er blandt andet ødelagt, mens man på et billede ser et menneske på gulvet oven på blodige murbrokker. I opslaget opfordrer kirken folk til at komme og hjælpe, såfremt de har familiemedlemmer på stedet.

Angrebet skete under højtideligheder i forbindelse med påsken og var altså delvist rettet mod kristne kirker.

Politi og militær bevogter Kochchikade-kirken i Colombo, Sri Lanka, efter eksplosion.

Parlamentsmedlem: Frygtelige scener

Ifølge Harsha de Silva, der sidder i det srilankanske parlament, er det et frygteligt syn, der har mødt ham i Kochchikade-kirken, hvor han befinder sig sammen med landets forsvarsminister.

- Frygtelige scener. Jeg har set kropsdele overalt, skriver han på Twitter.

Harsha de Silva opfordrer desuden folk til at blive indendøre.

Mulig advarsel for ti dage siden

Midt i kaosset er der forlydender om, at Sri Lankas politichef, Pujuth Jayasundara, i sidste uge advarede om mulige angreb mod store og kendte kirker. Advarslen skulle være sendt til landets ledende politifolk 11. april. Han henviste til efterretninger fra udlandet om selvmordsangreb.

Forlydender som landets premierminister, Ranil Wickremesinghe, har bekræftet på et pressemøde søndag aften. Han siger dog også, at advarslen ikke har været forbi hans bord.

Ifølge advarslerne skulle en radikal muslimsk gruppe i Sri Lanka - gruppen NTJ (Det Nationale Thowheeth Jama'ath, red.) - have planlagt et angreb.

NTJ er tidligere sat i forbindelse med vandaliseringer af Buddha-statuer i Sri Lanka.

Dansker var tæt på en af eksplosionerne

Danske Henrik Melder fortæller til TV 2, at han befandt sig lige i nærheden af St. Anthony's-kirken, da den blev ramt af en eksplosion.

- Jeg sad i bilen og røg en cigaret med åbent vindue. Jeg hørte braget og mærkede trykbølgen i bilen. Jeg tænkte, at der var noget galt, så jeg vendte med det samme og så røgskyen i bakspejlet, siger han.

Endnu tættere på var Henrik Melders svoger, der kørte en tuk-tuk med to passagerer ombord, da eksplosionen skete.

- Min svoger var 50 meter væk, da bomben sprang. Han har fået så meget hjernerystelse, at hans pupiller ikke bevæger sig, når jeg lyser ham i øjnene. Jeg forstår ikke, hvordan i helvede han kunne komme væk med blod i ansigtet og ned i øjnene, fortæller Henrik Melder.

Danske Henrik Melder fortæller til TV 2, at han oplevede en af eksplosionerne i Sri Lanka på nærmeste hold.

Værste angreb siden borgerkrigen

En 26 år lang borgerkrig mellem tamilske separatister og regeringsstyrker sluttede i 2009, og siden da har der ikke været så dødelige angreb som søndagens.

Mindst 100.000 menneske mistede livet under den langvarige konflikt, som blev afsluttet, da militæret gennemførte en langvarig og omfattende storoffensiv mod De Tamilske Tigre. Bevægelsen blev dengang totalt nedkæmpet.

Sikkerheden er nu blevet skærpet over alt i Sri Lanka, som har omkring 22 millioner indbyggere. 70 procent er buddhister, 12,6 procent er hinduister, 9,7 procent er muslimer og 7,6 procent er kristne, viser en statslig opgørelse fra 2012.

De fleste angreb er sket i og omkring Colombo i den vestlige del af Sri Lanka, men et af de mest alvorlige skete i Batticaloa på østkysten.