Stævner justitsministeriet for Mueller-rapport

16x9
Jerrold Nadler. Foto: Spencer Platt / Ritzau Scanpix

Retsudvalg kræver at se den fulde Rusland-rapport og de bagvedliggende beviser.

Jerrold Nadler er demokrat og formand for retsudvalget i Repræsentanternes Hus og én af de amerikanske politikere, der længe har presset på for at få frigivet Robert Muellers meget omtalte Rusland-rapport.

Torsdag blev rapporten for første gang gjort tilgængelig for den amerikanske befolkning, men i en redigeret udgave, og det er ikke er tilfredsstillende for Jerrold Nadler.

Han vil have den fulde, uredigerede rapport, og han er klar til at tage en juridisk kamp med justitsministeriet for det.

Stævner ministerium

Det har han sagt flere gange, og langfredag gjorde han alvor af ordene, da han stævnede justitsministeriet for at få hele rapporten og alle bilag udleveret. Han har givet ministeriet en frist til 1. maj til at efterleve kravet.

- Mit udvalg har brug for og er i overensstemmelse med tidligere praksis berettiget til den fulde udgave af rapporten og de bagvedliggende beviser, skriver Jerrold Nadler i en udtalelse.

Specialanklager Robert Mueller har siden maj 2017 arbejdet på undersøgelsen af russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Efter næsten to år færdiggjorde han sin cirka 400 sider lange rapport og afleverede den til justitsminister Willam Barr 22. marts.

Ikke set beviser

Ministeren udleverede i første omgang et resume på fire sider til Kongressen, hvori han frikendte præsidenten Trump og hans kampagnestab for samarbejde med Rusland under valgkampen i 2016.

Jerrold Nadler mener dog, at den seneste offentliggørelse - selv i den redigerede udgave - "afslører alvorlige ulovligheder fra præsident Trump og nogle af hans nærmeste medarbejdere."

Retsudvalget har dog endnu ikke set et eneste af Robert Muellers beviser, lyder kritikken fra udvalgsformanden.