Udland

Skolebibliotek i Barcelona fjerner 200 sexistiske bøger - dansk forsker advarer mod udviklingen

Det kan have den modsatte effekt at fjerne fortællinger fra skolebibliotekerne, mener dansk forsker.

I den spanske by Barcelona overvejer flere skolebiblioteker i øjeblikket at fjerne bøger, der bliver betegnet som kønsstereotype og sexistiske.

Det sker efter, 200 bøger dumpede under en gennemgang på en enkelt skole i forbindelse med projektet 'Bibliotek og køn'. Ifølge The Guardian blev der blandt andet slået ned på det verdenskendte brødrene Grimm-eventyr 'Den lille Rødhætte'.

- Projektet 'Bibliotek og køn' ønsker at reflektere over indholdet af børns historier, udvikle kritisk tænkning, give redskaber til børn, lærere og familier samt afdække det sexistiske indhold, som ofte er skjult, skriver kulturcenteret Associació Espai i Lleure, der står bag, på centerets hjemmeside.

Argumentet er, at børn i den alder er meget påvirkelige og vil opfatte kønsstereotyperne som normale.

Bøgerne skal ikke brændes

Spørger man Jan Kampmann, der er professor og barndomsforsker ved Roskilde Universitet, er udelukkelsen af specifikke bøger dog ikke den bedste måde at gøre op med forældede kønsroller.

- Jeg er ikke bange for, at børn bliver eksponeret for stereotyper, hvis de også bliver eksponeret for noget, der går mod stereotyperne. I stedet for at brænde bøger skulle skolerne skaffe et større og mere varieret udvalg, siger han.

Hvis det var hjemme i Danmark, ville professoren appellere til at gøre ikke kun bogudvalget, men ansættelsespolitik og aktiviteter mere mangfoldige. For han er enig i, at børnene er særligt modtagelige i de første års skolegang.

Den form for indskrænkning er enormt usund - for både børn og voksne

Jan Kampmann, professor og barndomsforsker ved Roskilde Universitet

- Derfor er vigtigt, at de ser, hvor mange forskellige måder man kan være dreng, pige eller barn på - fremfor at man bidrager til politik korrekthed, siger han.

Kan stadig læse Rødhætte

At opmærksomheden blandt andet er faldet på brødrene Grimm-eventyret, betyder ikke, at de spanske skolebørn slet ikke skal have adgang til fortællingen om lille Rødhætte i fremtiden, lyder det fra det spanske kulturcenter.

Det betyder blot, at der kun vil være versioner, der ikke kategoriseres som sexistiske eller stereotype, tilgængelige. Noget Associació Espai i Lleure har vurderet ved at gennemgå karaktererne og deres rolle i i alt 600 bøger på Tàber Skolen i Barcelona.

30 procent af bøgerne var ifølge kulturcenteret "stærkt kønsstereotype", "særdeles sexistiske" og "uden nogen form for pædagogisk værdi". De er derfor ikke længere tilgængelige for skolens mindste.

Enormt usundt

Ligesom professoren mener, at der er bedre måder at forberede børnene, tror han, at modellen i Barcelona kan gå hen og få den modsatte effekt. For man skal være varsom med at gå ind og fjerne fortællinger, lyder det.

Det får de voksne til at tænke forvredet

Jan Kampmann, professor og barndomsforsker ved Roskilde Universitet

- Når man går ind og siger: "De her bøger er ikke rigtige", kommer man til at skabe en entydig normativtiet, og den form for indskrænkning er enormt usund - for både børn og voksne, siger Jan Kampmann.

- Det får de voksne til at tænke forvredet og bruge deres energi på at vurdere, hvad der er rigtig og forkert i stedet for at gå den modsatte vej og sørge for et bredt udvalg.

På den måde er det op til børnene selv at finde ud af, hvilken rolle de finder sig bedst tilrette i, fortæller barndomsforskeren.

Omskrev klassisk børnebog

Det er ikke første gang, man i Spanien har kigget kritisk på kønsstereotyperne i børnebøger. Sidste år resulterede det i en feministisk nyfortolkning af den gamle klassiker 'Den lille prins' under titlen 'La Principesa'.

Her skiftede det spanske forlag Espejos Literarios flere af de oprindelige mandlige karakterer ud med kvindefigurer. Men det faldt ikke i god jord.

På sociale medier blev nyfortolkningen kaldt både "respektløst", "skammelig" og "plat". Og den danske professor i børnelitteratur Torben Weinreich så da heller ingen grund til at gentage forestillingen i Danmark.

- Man kan selvfølgelig gøre, hvad man vil, men i al almindelighed vil jeg sige: Lad være med at ændre en bog. Skriv selv i stedet for at nasse på et eksisterende værk.