Udland

Parade aflyst efter terrordrab på journalist

En politibetjent lægger blomster på stedet, hvor Lyra McKee blev dræbt torsdag aften. Joe Boland / North West Newspix / Ritzau Scanpix

Mindst 50 benzinbomber blev kastet mod politiet og flere biler blev sat i brand. Gerningsmanden er fortsat på fri fod.

Drabet på den 29-årige nordirske journalist Lyra McKee i Derry torsdag aften fører nu til en aflysning af en påskeparade i byen på mandag.

Paraden var arrangeret af nordirske republikanere fra gruppen ’The Derry 1916 Commemoration Committee’, der ønsker et fælles Irland.

Lyra McKee blev skudt torsdag aften, da hun dækkede urolighederne mellem politiet og den republikanske gruppe.

Uacceptable handlinger

I sin aflysning af paraden udtrykker ’The Derry 1916 Commemoration Committee’ sin sympati med Lyra McKee og hendes familie.

- Vi har valgt at aflyse den årlige påskeparade som et tegn på vores respekt for det tragiske og tilfældige drab på Lyra McKee.

Gruppen er langt fra den eneste, der været ude med sympatierklæringer til McKee-familien.

Nordirlands indenrigsminister, Karen Bradley, fra det konservative parti begræder drabet.

- Dem, der er ansvarlige for drabet i aftes har ingenting at tilbyde Nordirland. Deres uacceptable handlinger bliver afvist fra langt størstedelen af den befolkning, der vil bygge et fredfyldt og mere blomstrende Nordirland.

Lederen af det socialdemokratiske parti SDLP, Colum Eastwood, kalder mordet for hjerteskærende.

- På vegne af partiet vil jeg udtrykke vores tanker og bønner for Lyra McKees familie denne morgen. De oplever det utænkelige tab af deres datter på den mest hjerteskærende måde.

Journalist: - En terrorhandling

Optøjerne begyndte, da flere hætteklædte uromagere kastede flasker og sten mod politiet omkring klokken 21. Herfra udviklede tingene sig eksplosivt.

Mindst 50 benzinbomber blev kastet mod politiet, flere biler blev sat i brand og ved 23-tiden dukkede en ukendt pistolmand op og affyrede skud. Et af dem var dræbende og kostede Lyra McKee livet.

Lyra McKee blev bare 29 år.

Drabet på Lyra McKee betragtes som et terrorrelateret drab.

- Man kalder det en terrorhandling, når det er politisk motiveret vold, der ligger til grund for det,siger forfatter og journalist Lone Theils, der har dækket konflikten mellem Irland og Nordirland.

Ifølge politiet var det republikanske oppositionsgrupper, der stod bag skuddene. Flere lokale medier peger på, at det var gruppen ’New IRA Group’, der var hovedkræfterne bag urolighederne.

Drabsmanden er fortsat på fri fod, fortæller politiet.

Ikke tid til ambulance

Lyra McKee arbejdede ifølge forlaget 'Faber's' på en bog, der netop beskriver, hvad årtiers voldsakkumulering og hævngerrighed har betydet for flere generationer af unge, som er søgt væk fra regionen.

Der blev blandt andet sat ild til udrykningskøretøjer i forbindelse med urolighederne torsdag aften.

Ifølge Leona O'Neill, en lokal journalist, som var til stede under urolighederne, forsøgte tililende betjente at komme Lyra McKee til undsætning og køre hende på hospitalet i en Land Rover.

- Jeg ringede efter en ambulance til hende, men politiet smed hende ind bag i deres bil, og kørte hende på hospitalet, hvor hun døde. Bare 29 år. Jeg har kvalme i aften, skrev hun på Twitter.

Også sidste år var der uroligheder i Derry, hvor der blev kastet mere end 70 brandbomber mod politiet, og flere kom til skade.