Udland

Brandfolk trækker sig fra Notre Dame

Den voldsomme brand startede mandag og forårsagede enorme ødelæggelser i den berømte katedral. Bertrand Guay / Ritzau Scanpix

Talsmand fra brandvæsenet kalder det et mirakel, at katedralen stadig står.

Fire dage efter branden i Notre Dame har arkitekter og bygningsarbejdere nu stabiliseret de beskadigede konstruktioner så meget, at der ikke længere er risiko for, at murene styrter sammen.

Derfor trækker brandfolkene sig fredag aften tilbage fra katedralen i Paris.

Det siger talsmand for brandvæsenet Gabriel Plus til AP.

Et mirakel

Han fortæller, at brandfolkene har været i stand til at nedkøle de mure og murbrokker, der er styrtet ned fra taget inde i Notre Dame.

- Det er et mirakel, at katedralen stadig står, og at alle relikvierne blev reddet, siger Gabriel Plus til AP.

Den voldsomme brand startede mandag og forårsagede enorme ødelæggelser i den berømte katedral.

Der fulgte en otte timer lang kamp for at få kontrol med branden i Notre Dame. Den sluttede tirsdag morgen med at store dele af katedralen blev reddet.

Siden er der indsamlet mere end syv milliarder kroner til genopbyningen af den 850 år gamle katedral, der hvert år besøges af 12 til 14 millioner mennesker.

Vil genopbygge kirken

Flammerne tog blandt andet kirkens ikoniske spir, men brandfolkene fik bremset spredningen, så de to klokketårne kunne reddes.

De franske brandmænd formåede også at redde flere uvurderlige kulturskatte. Det gælder blandt andet Jesu hellige tornekrone og en hellig tunika båret af den franske kong Ludvig 9. i det 13. århundrede.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, lovede tirsdag aften i en tv-tale til det franske folk, at han vil genopbygge kirken allerede inden for fem år.

Årsagen til branden i den gamle katedral kendes endnu ikke.