180.000 bier overlevede branden i Notre Dame

16x9
Siden 2013 har der stået tre bistader på et af katedralens tage. De rummer hver omkring 60.000 bier. Foto: Patrick Kovarik / Scanpix Denmark

På Notre Dame avlede de også bier. Og selvom katedralen brændte mandag, er bierne stadig i live. Det bekræfter katedralens biavler.

Siden 2013 har Notre Dame været hjemsted for bier. Mange bier.

På et af katedralens tage, er der nemlig placeret tre bistader, der hver især er hjem for omkring 60.000 bier.

Mandag brændte den verdensberømte katedral Notre Dame i Paris. Ødelæggelserne var enorme, men bierne overlevede branden.

- En kæmpe lettelse

Det kræver en yderligere inspicering af området, før det kan bekræftes, at alle bier har overlevet branden.

Biavler på Notre Dame, Nicolas Geant, er dog optimistisk, fortæller han til CNN.

- Jeg fik et opkald fra talsmanden for Notre Dame, Andre Finot. Han sagde, at der fløj bier ind og ud af bistaderne. Det betyder, at de er i live, siger han.

- Lige efter branden brød ud, så jeg nogle på dronefoto, at bistaderne ikke var brændt ned. Men det var umuligt at vide, om bierne havde overlevet. Så det er en kæmpe lettelse, siger Nicolas Geant om opkaldet fra Andre Finot.

En kæmpe brand udbrud i Notre Dame i Paris i går den 15. april.

Røgen påvirker ikke bierne

Den primære årsag til at bierne overlevede, var at alle bistaderne var placeret på et tag på førstesal. Dermed stod de placeret 30 meter under det område, hvor branden startede. Branden nåede aldrig ned til bierne.

Bistaderne kan stadig have være blevet fyldt med røg. Ifølge Nicolas Geant har det dog ikke kunne påvirke bierne, som det ville påvirke mennesker.

- Bier har ikke lunger som os. Derudover har vi årtier arbejdet med røg, siger han.

Biavlere bruger såkaldte 'bee smokers', som udskiller en beroligende røg. På den måde, kan man trygt åbne bistaderne, mens honningbiernes forsvar er sat ud af spil.

Notre Dame ligner sig selv på fronten.
Notre Dame ligner sig selv på fronten. Foto: Michel Euler / Pool / Ritzau Scanpix

Årsagen til branden er ukendt

Branden i Notre Dame opstod mandag aften, men det er endnu ikke klarlagt, hvordan.

Flammerne tog hurtigt til, og store dele af kirken stod ikke til at redde. Også kirkens spir styrtede sammen.

Det lykkedes dog brandfolkene at bremse spredningen af ilden, og dermed kunne de sikre Notre Dames to ikoniske klokketårne.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, har tilkendegivet, at han vil sikre genopbygningen af den 850 år gamle katedral ligesom det er væltede ind med kæmpe store millionbeløb.