Udland

EU opruster kontrollen med de ydre grænser

En styrke på 10.000 mand skal i fremtiden hjælpe med at sikre EU’s ydre grænser. Danmark skal stille med 135 vagter.

Europa-Parlamentet har i dag vedtaget et forslag om at styrke bevogtningen af EU’s ydre grænser.

Fra de cirka 1.500 grænsevagter, der er i dag, skal Den Europæiske Grænse- og Kystvagt – også kendt som Frontex – nu bygges op til at tælle 10.000 mand i 2027.

Det glæder den danske Europaparlamentariker Morten Helveg Petersen (R), at forslaget nu endelig bliver til virkelighed.

- Vi har brug for at styrke EU's ydre grænse, så derfor synes jeg, det er et godt forslag. Det ærgerlige er, at det ikke er lykkedes før, siger han.

Skal ikke være en velkomstkomité

Anders Vistisen, som er medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti, er dog knap så imponeret over de 10.000 grænsevagter. Han sætter blandt andet spørgsmålstegn ved, hvilke kompetencer vagterne får.

- Hvis det bare er en velkomstkomité, der skal hjælpe asylansøgere på plads, hjælper det jo ikke særlig meget, siger han.

Anders Vistisen mener desuden, at tallet 10.000 er ”oversolgt”, da det ikke nødvendigvis er alle 10.000, der vil være udstationeret på én gang.

Et af de sværeste grænseområder i verden

I 2015 tog migrationen til Europa for alvor fart, og mere end en million mennesker ankom til EU via Middelhavet.

Og netop EU’s ydre grænse ved Middelhavet er et af de sværeste grænseområder i verden at bevogte, siger Sine Plambech, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Oprustningen kan gøre det farligere for de migranter, der alligevel begiver sig afsted

Sine Plambech, seniorforsker ved DIIS

- I Europa kan vi jo ikke bare bygge en mur langs hele Middelhavet. Der er et kæmpe antal kilometers grænse og en masse øer og dermed også en masse adgangssteder, siger hun.

Kan gøre det mere farligt

Det betyder samtidig, at migrationsruterne hele tiden kan ændre sig. Så, hvis man for eksempel lykkes med at lukke ruten fra Tyrkiet til Grækenland, risikerer man, at andre ruter bliver populære hos menneskesmuglerne i stedet.

Men hjælper det så overhovedet noget at udstationere 10.000 mand ved Middelhavet?

- Det er helt sikkert en markant oprustning, og det kan meget vel føre til, at antallet af ankomster falder, siger Sine Plambech.

Hun understreger, at det kommer meget an på, hvor og hvordan de 10.000 mand bliver udstationeret.

- Men oprustningen kan samtidig gøre det farligere for de migranter, der alligevel begiver sig afsted over Middelhavet, fordi de skal finde nogle endnu farligere ruter, tilføjer hun.

Danmark skal bidrage med 135

Det er endnu uvist, hvor de tusinder af grænsevagter skal sættes ind, da det vil skulle afgøres fra mission til mission og aftales med det pågældende land.

Fordelingen af grænsevagterne er dog allerede fastlagt. 3.000 skal være direkte ansat af EU, mens Schengen-landene skal bidrage med 7.000 mand i alt.

Danmark skal stille med 135 vagter, og dermed er der tale om en stigning fra den nuværende situation, hvor det danske mandskabsbidrag tæller omkring 40 årsværk.

Ifølge Morten Helveg Petersen burde Danmark endda bidrage endnu mere til EU’s fælles kyst- og grænsevagt ved at flytte ressourcerne fra den danske grænsekontrol sydpå til den fælles styrke.

- Det giver langt mere mening at tage de ressourcer og bruge dem på de fælles løsninger ved Middelhavet og ved EU’s ydre grænser generelt, siger han.

Mindre ambitiøst end tidligere

I 2021 skal 5.000 grænsevagter være på plads, og dette tal vil stige løbende til 10.000 i 2027.

EU-Kommissionens formand, Jean Claude-Juncker, lagde ellers sidste år op til, at de 10.000 grænsevagter skulle være på plads allerede i 2020, men Europa-Parlamentet og medlemslandene har nu rykket det mål syv år ud i fremtiden.

Den samlede pris for den styrkede grænsebevogtning fra 2021 til 2027 vurderes af EU-Kommissionen til at blive omkring 70 milliarder kroner.

Da samarbejdet om grænsevagten sker i Schengen-regi, er Danmark automatisk med på trods af retsforbeholdet, ligesom også Norge, Island, Schweiz og Lichtenstein er med.