Brand i Notre Dame

Nye billeder inde fra Notre Dame viser ødelæggelserne

Branden kom sent mandag under kontrol, og det lykkedes at redde en del uvurderlige kulturskatte ud.

Omkring 400 brandfolk har siden cirka klokken 19 mandag kæmpet mod flammerne i den verdensberømte katedral Notre Dame i Paris.

Lidt efter klokken 23.00 meldte de lokale myndigheder, at de to ikoniske klokketårne var reddet, og at branden var under kontrol.

Ifølge viceborgmester i Paris Emmanuel Gregoire skyldes det netop brandmændenes hurtige indsats.

I mange timer var taget overtændt, og der var frygt for, at det kollapsede, da store dele af tagkonstruktionen var lavet af træ. Derfor måtte brandmændene trække sig, skriver France24.

Her er de nyeste billeder fra Notre Dame

Nu viser nye billeder inde fra kirken omfanget af skaderne af branden.

Tidligere på tirsdagen kom de første billeder inde fra kirken, hvor man kunne se, hvordan taget manglede.

Det står endnu ikke klart, hvordan branden startede, men anklagemyndigheden i Paris arbejder ud fra en teori om, at den kan være startet ved et uheld under et renoveringsarbejde. Chefen for firmaet, der udførte renoveringsarbejdet, mener dog ikke, at de har været skyld i branden, men understreger tirsdag, at de samarbejder med myndighederne.

Uvurderlige skatte reddet

Det franske indenrigsministerium har offentliggjort en video, der viser, hvordan brandfolkene kæmpede med at slæbe brandslanger og pumpe tusindvis af tons vand op fra floden Seinen, der løber gennem Paris.

Patrick Chauvet, der er præst i Notre Dame, oplyste sent mandag aften ifølge nyhedsbureauet Reuters, at flere uvurderlige kulturskatte var blevet reddet.

Heriblandt Jesus' hellige tornekrone samt en hellig tunika båret af den franske kong Ludvig IX i det 13. århundrede.

Den hellige tunika fra Saint Louis og flere andre vigtige værker er nu et sikkert sted

Anne Hidalgo, borgmester Paris.

Ifølge Reuters skulle de dog have kæmpet med at fjerne nogle af de store malerier i tide. Det står ikke klart, om det er lykkedes.

Anne Hidalgo, der er borgmester i Paris, oplyser natten til tirsdag, at mange kunstværker er blevet bragt til et sikkert sted:

- Tak til alle brandmænd, politifolk og kommunale medarbejdere, der via et fantastisk samarbejde og en menneskelig kæde har gjort alt for at redde værkerne i Notre Dame. Den hellige tunika fra Saint Louis og flere andre vigtige værker er nu et sikkert sted, skriver hun.

Også viceborgmester Emmanuel Gregoire har tirsdag morgen delt billeder af, at mange af de uvurderlige kunstskatte er blevet reddet:

Vil genopbygge

Omkring midnat oplyste den franske præsident, Emmanuel Macron, på et pressemøde foran kirken, at han vil gøre alt for at få kirken genopbygget.

Også han takkede med tårer i øjnene de mange brandmænd for deres indsats og sagde videre, at man vil starte en kampagne for at genopbygge katedralen, der anses for at være blandt de fineste eksempler på fransk, gotisk arkitektur.

- Vi vil genopbygge det sammen. Det vil uden tvivl være en del af den franske skæbne og vores projekt for de kommende år, sagde Macron.

Også Unesco, FN's organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab, lover at støtte genopbygningen af Notre Dame.

- Unesco følger situationen nøje og står ved Frankrigs side for at redde og genopbygge denne uvurderlige arv, skriver generalsekretær i Unesco Audrey Azoulay på Twitter.

Notre Dame har stået på Unescos verdensarvsliste siden 1991.

Tog 200 år at bygge

Notre Dame ligger i den østlige del af Île de la Cité, som er en af to små naturlige øer i Seinen i Paris. Det var midten af Paris i middelalderen. Byggeriet af den ikoniske bygning begyndte i 1163, og der blev bygget på i omkring 200 år.

Bygningen er cirka 130 meter lang, 48 meter bred og 35 meter høj. De to tårne er cirka 68 meter høje.

Det sydlige tårn huser den 13 ton tunge Emmanuel-klokke.

Folk kommer fra hele verden for at se katedralen. Omkring 13 millioner besøger Notre Dame om året. Det svarer til cirka 30.000 mennesker om dagen.

Notre Dame er også kendt for at spille en central rolle i Victor Hugos roman "Klokkeren fra Notre Dame" fra 1831.