Notre Dame var 15-30 minutter fra ikke at kunne reddes

Præsident Emmanuel Macron vil genopbygge den historiske kirke inden for fem år.

Få minutter blev afgørende for, at Notre Dame stadig står efter en voldsom brand mandag aften. Det fortæller de franske myndigheder tirsdag.

- Brandfolkene reddede bygningsværket, men det hele kom ned til 15-30 afgørende minutter, siger Frankrigs viceindenrigsminister, Laurent Nuñez, ifølge The Gaurdian.

Skaderne på og i den berømte kirke i Paris var tirsdag tydelige. Overalt i katedralen kunne man se afbrændte, kulsorte bjælker fra tagkonstruktionen kombineret med murbrokker. Hvor taget havde været, var der nu åbnet til himlen.

Men i det store hele består Notre Dame trods den dramatiske brand.

Macron: Genopbygning på fem år

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, lovede tirsdag aften i en tv-tale til det franske folk, at han ville genopbygge kirken allerede inden for fem år.

- Vi vil genopbygge katedralen - den vil blive mere smuk - og jeg vil have den færdig i løbet af fem år.

Notre-Dame

  • Notre Dame ligger i den østlige del af Île de la Cité.
  • Byggeriet af den ikoniske bygning begyndte i 1163, og der blev bygget på den næsten hundrede år frem.
  • Omkring 13 millioner besøger Notre Dame om året. Det svarer til cirka 30.000 mennesker om dagen.
  • I 1991 begyndte et nyt restaureringsprojekt. Der var fortsat restaurering i gang, da branden brød ud mandag.

Macrons løfte står i kontrast til, hvad fagfolk vurderer, at det kommer til at tage at genopbygge Notre Dame. Frédéric Létoffe, der er leder af en gruppe af firmaer, som restaurerer historiske monumenter, sagde tirsdag, at det ville tage mellem 10-15 år.

Opdagede først brand ved anden alarm

Branden i Notre Dame blev mandag observeret cirka klokken 18:50, men tirsdag kom det frem, at der allerede lød en brandalarm i katedralen klokken 18:20. Det oplyste den offentlige anklager i Paris, Rémy Heitz.

- Alarmen klokken 18:20 blev undersøgt, men der blev ikke fundet nogen brand. Klokken 18:43 lyder der så endnu en alarm, og på det tidspunkt bliver det konstateret, at det brænder.

Herefter fulgte en otte timer lang kamp for at få kontrol med branden i Notre Dame. En kamp der tirsdag morgen sluttede med at store dele af katedralen blev reddet. Årsagen til branden i den gamle katedral kendes endnu ikke.

Brandeksperter er i fuld gang med at lede efter årsagen. Indtil videre er mistanken, at der kan være tale om et uheld i forbindelse med et renoveringsarbejde, der var i gang i kirken.