Hurtige brandmænd redder kulturskatte fra brændende Notre Dame
De første brandfolk på stedet gjorde det til en topprioritet at redde så mange værker som muligt, lyder det.
Franske brandmænd har formået at redde flere uvurderlige kulturskatte fra den ikoniske katedral i Paris Notre Dame, der mandag aften stod i flammer.
Det gælder blandt andet Jesus' hellige tornekrone samt en hellig tunika båret af den franske kong Ludvig IX i det 13. århundrede.
Det fortæller præst i kirken, Patrick Chauvet.
Ifølge viceborgmester i Paris, Emmanuel Gregoire, skyldes det ikke mindst en hurtig indsats fra de omkring 400 brandfolk, at det lykkedes at forhindre en fuldstændig ødelæggelse af den over 850 år gamle katedral.
Både han og byens borgmester, Anne Hidalgo, har takket de mange personer, der har hjulpet til med at redde kunstskattene:
- Tak til alle brandmænd, politifolk og kommunale medarbejdere, der via et fantastisk samarbejde og en menneskelig kæde har gjort alt for at redde værkerne i Notre Dame. Den hellige tunika fra Saint Louis og flere andre vigtige værker er nu et sikkert sted, skriver hun på Twitter.
Huser mange skatte
Byggeriet af Notre Dame begyndte i 1163, og katedralen stod færdig omkring 200 år efter.
I dag regnes den for at være blandt de fineste eksempler på fransk, gotisk arkitektur.
Derfor kommer folk fra hele verden for at se katedralen, hvilket giver et besøgstal på omkring 13 millioner hvert år.
Foruden byggeriet i sig selv, hvilket blandt andet indebærer den 13 tons tunge Emmanuel-klokke, huser katedralen flere kunstskatte.
Et af de mest kendte relikvier er den hellige tornekrone, der blev givet til kong Louis IX i 1238, som byggede Sainte-Chapelle til tornekronen og senere flyttede den til Notre Dame. Kronen skulle være den, som Jesus bar under sin korsfæstelse.
Også St. Louis' tunika blev meldt reddet. Den tilhørte Kong Louis i det 13. århundrede, og han var den eneste franske konge, der opnåede status som helgen.
Desuden er kirken kendt for sine indfarvede vinduer, flere kendte statuer og malerier. Heriblandt Madonnastatuen 'La Vierge de Paris', der er fra begyndelsen af 1300-tallet og maleriet St. Thomas Aquinas, der blev malet i det 17. århundrede og viser helgen Thomas drikke af visdommens springvand. Det blev givet til Notre Dame i 1974.
Træ fik det til at sprede sig
Adskillige slukningskøretøjer, højtryksslanger, droner og en robot blev brugt til at slukke ilden, der brød ud i det gotiske mesterværk omkring klokken 18.40 lokal tid.
Den hurtige spredning skyldtes ikke mindst de mange træbjælker i kirken som stammer fra det 12. århundrede.
Ifølge viceborgmesteren gjorde de første brandfolk på stedet det til en topprioritet "at redde så mange kunstværker som muligt".
Da præsident Emmanuel Macron besøgte Notre Dame mandag aften, hyldede han brandvæsenets indsats med tårer i øjnene og takkede dem "på vegne af hele nationen".
Han roste deres "ekstreme mod, deres enorme professionalisme og deres beslutsomhed".
- Vi vil genopbygge det sammen. Det vil uden tvivl være en del af den franske skæbne og vores projekt for de kommende år, sagde Macron.
Også Unesco, FN's organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab, lover at støtte genopbygningen af Notre Dame.
Det står fortsat ikke klart, hvad af interiøret, der har klaret branden, og hvad der ikke har.