Brand i Notre Dame

Disney donerer millioner til Notre Dame

Donationerne fortsætter med at vælte ind, og den samlede sum nærmer sig en milliard dollar.

Næsten en milliard dollar er blevet doneret til genopbygningen af den brændte Notre Dame.

Allerede mandag - samme aften som branden rasede - meddelte præsident Emmanuel Macron, at den historiske kirke vil blive genopbygget.

Det kan dog blive en dyr affære. For det kræver tid, og der skal særlige materialer og færdigheder til.

Men indtil videre har flere aktører meldt sig på banen og kastet millioner efter projektet.

Onsdag formiddag er der blevet samlet 995 millioner dollar - svarende til omkring 6,5 milliarder danske kroner - ind. Det oplyser præsidentens repræsentant for kulturarv, Stephane Bern, til den franske radiostation France Info.

Og nu har også Disney-koncernen meldt sig på banen med en donation på fem millioner dollar.

Disney udgav i 1996 deres version af Victor Hugos berømte roman 'Klokkeren fra Notre Dame'. En film, der på verdensplan har indbragt over 325 millioner dollar til Disney.

På banen dagen efter

Allerede mandag aften meddelte den franske milliardær François Pinault, at han vil bidrage med 100 millioner euro til genopbygningen af Notre Dame.

Dagen efter oplyste den franske rigmand Bernard Arnault, at han vil donere 200 millioner euro. Arnault er chef for gruppen LVMH, der ejer en række luksusmærker, herunder Louis Vuitton.

Andre bidragsydere er virksomheder som Apple og L'Oréal, og derudover har katolikker og andre personer rundt om i Frankrig og resten af verden spædet til.

Også Unesco vil støtte genopbygningen af Notre Dame. Det oplyser FN's organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab.

- Unesco følger situationen nøje og står ved Frankrigs side for at redde og genopbygge denne uvurderlige arv, skriver generalsekretær i Unesco Audrey Azoulay på Twitter.

Notre Dame har stået på Unescos verdensarvsliste siden 1991.

Medfølelse fra paven

Onsdag udtrykte Pave Frans sorg over branden og sendte medfølelse til det franske folk.

- Jeg var meget trist, og jeg føler mig meget tæt på jer alle, sagde paven foran fremmødte på Peterspladsen ifølge AP.

Paven sendte samtidig en tak på vegne af den katolske kirke til de mange brandmænd, der risikerede deres liv, for at redde Notre Dame.

Årsagen til branden i den over 850 år gamle katedral kendes endnu ikke.

Brandeksperter er i fuld gang med at lede efter årsagen. Indtil videre går mistanken på, at der kan være tale om et uheld i forbindelse med et renoveringsarbejde, der var i gang i kirken.

Branden ødelagde blandt andet kirkens ikoniske spir samt tagkonstruktionen. Stenstrukturen står stadig.